kragujevacka-gimnazija_f

Izazov za kragujevačke maturante

B. Kuljanin

KRAGUJEVAC – Kad je vanredno stanje, svi se trude da sve bude normalno. Radimo maturske, idemo na takmičenja, pripremamo se za prijemne ispite na fakultetima, s profesorima komuniciramo i posredstvom interneta. Časovi su skraćeni, ali profesori nastoje da nam izađu u susret i da se štrajk ne odrazi na naš konačan uspeh, tvrde maturanati Prve kragujevačke gimnazije, čiji su nastavnici već sedmu nedelju u štrajku.

Đački parlament ove škole zvanično je tražio da se prekine sa praksom da se školsko zvono oglašava na svakih 45 minuta i da tako u prazno ne gube puna dva časa. Zasedao je i Đački parlament, održan zajednički sastanak sa upravom škole, dogovoreno da zvono zvoni na 30 minuta, a slično je i u ostalim srednjim školama Kragujevca. Oko 1.600 maturanata, bar tako tvrde profesori, ne bi trebalo da trpe posledice njihovog štrajka.

– Radimo timski, teme za maturske radove izabrali smo već u decembru i nijedan profesor ne odbija da nam pomogne i u pripremi za maturske i prijemne ispite na fakultetima. Maturski rad sam skoro završio, konkurisaću na FON-u i verujem da ću proći – kaže Stefan Radenović, učenik četvrtog razreda specijalizovanog odeljenja matematičara.

Njegov drug Aleksandar Vujinović konkurisaće za prijem na PMF, u grupi je sa talentovanim matematičarima. Tvrdi da štrajk koji traje već skoro dva meseca neće imati uticaja ni na završni ispit, ni na rezultate prijemnog ispita na fakultetu.

– Konsultujemo se sa profesorima, imamo dodatnu nastavu subotom iz hemije i fizike, radimo timski, a zovu nas i kolege iz drugih završnih razreda ako treba nešto da im objasnimo – kaže Aleksandar. Slađana Nikolić se priprema za prijemni na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, maturski rad je već završila. Kaže da je i ne brine se ni za maturski ni za prijemni na fakultetu.

– Nije škola samo ova dva poslednja meseca. Radili smo dvanaest godina i ne bi trebalo da bude problema na prijemnom – kaže Nikola Živanović, maturant Gimnazije.

Prema rečima direktorke Slavice Marković, iako su časovi skraćeni, programske aktivnosti u školi organizuju se bez većih teškoća. -slavica

– Naši učenici bili su i na opštinskom i na regionalnom takmičenju, njih 14 učestvovaće i na državnom, a bez obzira na štrajk, organizujemo dodatnu i dopunsku nastavu i časove subotom iz matematike, fizike i hemije. Tim časovima mogu da prisustvuju i učenici iz drugih škola – kaže direktorka Marković.

Predsednik Unije prosvetnih radnika Kragujevca Milan Jevtić kaže da će, “ako se nastavi sa urušavanjem obrazovnog sistema i radom od danas do sutra, bez dugoročne strategije obrazovanja, maturanti i svi ostali đaci snositi posledice narednih 20 godina”. Bez obzira na štrajk, Jevtić veruje da ova generacija neće imati problema u polaganju ispita.

Uče kući

Slavica Janković, zamenik direktora Politehničke škole, kaže da su deca dobila pitanja za usmeni, odnosno izborni predmet, izvukli su zadatke za maturski, a rade kod kuće ili se konsultuju sa nastavnicima u školi.

– Iako se o tome mnogo ne govori, u našoj školi nema većih problema u pripremi đaka za završni ispit – kaže ona.