Profesorka informatike u srednjoj Ekonomsko-ugostiteljskoj školi „Vuk Karadžić“ u Velikoj Plani Dragana Tirnanić (53) pravosnažno je osuđena na šest meseci zatvora.

Ona je od učenika zahtevala novac, pod pretnjom da će im smanjiti ocene, odnosno da će im dati bolju ocenu ukoliko ispune njen zahtev.

Direktorka škole Anđelka Prokopović oglašena je krivom i uslovno osuđena na osam meseci zatvora, s rokom provere od dve godine, jer nije preduzela ništa da spreči takvo ponašanje Tirnanićeve, iako je znala da učenicima traži novac, objavljeno je na sajtu Apelacionog suda u Beogradu.

Apelacioni sud je, odlučujući o žalbama, preinačio presudu Okružnog suda u Smederevu kojom je Tirnanićeva bila osuđena na 10 meseci zatvora zbog primanja mita, ceneći, kako se navodi u presudi, za nju sve olakšavajuće okolnosti.

Profesorka je uhapšena pre četiri i po godine kada je od jedne učenice uzimala 200 evra navodno za kupovinu lekova kako bi joj zaključila peticu iz informatike, a prethodno je u više navrata zbog bolesti, operacije i kupovine lekova od više učenika zahtevala 200 do 500 evra pod pretnjom da će im smanjiti ocene, odnosno da će im ukoliko joj izađu u susret ocene poboljšati.

U slučajevima kada su učenici odbijali da joj predaju traženi novac, ona im je upisivala negativnu ocenu u dnevnik.

МОNDO