ГРАНСКИ СИНДИКАТ ПРОСВЕТНИХ РАДНИКА СРБИЈЕ „НЕЗАВИСНОСT“

доноси

ПРОГЛАС

у име запослених у предшколским и школским установама, домовима ученика и научним институцијама

Поступци Владе Републике Србије и Министарства просвете, науке и технолошког развоја након потписивања Споразума у фебруару 2015. године јасно и недвосмислено показују колико вреди и обавезује дата реч најмоћније институције у држави. Наша реакција представља симболички израз побуне и непристајања на околности у којима се осећамо изиграни и ућуткани. Због тога се обраћамо јавности и Европској и Међународној Конфедерацији Синдиката како бисмо покренули све актере јавног живота и оснажили своје преговарачке потенцијале. Синдикализам треба да буде један од контролних механизама демократичности власти.

Одсуство социјалног дијалога и игнорисање обавеза предвиђених Споразумом урушавају достојанство наше професије и обесмишљавају идеју друштва заснованог на знању. Време је показало да је реализација платних разреда само пука утопија којом се јавност уљуљкивала читавих једанаест месеци. Сада је свима јасно да су образовање, знање, наука суштински маргинализовани осим када се реалност штрајка претећи наднесе над ,,идилу“ друштвене стварности. Тада су проблеми најобразованијих у друштву у жижи јавности, али на један непримерен, популистички начин.

Они који осуђују наше поступке треба да схвате да смо управо ми та најзначајнија снага која образујући децу, ствара добре, одговорне и храбре људе.

Преузми