Predsednik sindikata prosvete „Nezavisnost“ Tomislav Živanovića rekao je danas da je prosečna plata u Srbiji oko 42.000 dinara, a u obrazovanju 36.000 dinara. „Nećemo dozvoliti zamrzavanje plata u prosveti i to ćemo poručiti vladi“, rekao je Živanović Tanjugu pred današnji sastanak predstavnika vlade i sindikata prosvete.

Sindikat: Ne može vozač u nekoj agenciji da ima veću platu od profesora

Tema razgovora su, kako je Živanović rekao, pripreme za rebalans budžeta, protokol o zaradama i opšte stanje u obrazovanju.

– Nismo optimisti u ishodu pregovora s obzirom na odnos prethodne vlade prema prosveti, jer ono što je zavisilo od države nije ispoštovano – rekao je Živanović.

Navodeći da nema zemlje u kojoj je prosečna plata u prosveti manja od proseka u državi, Živanović je istakao da sindikati očekuju da „ono što imamo rasporedimo adekvanto“.

– Ne može vozač u nekoj agenciji da ima veću platu od profesora – rekao je Živanović i naveo da se problem tehnološkog viška u prosveti može rešiti kroz prekvalifikaciju i angažovanje u obrazovanju odraslih.

Komentarišući najavu štrajka upozorenja Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije 3. septembra, Živanović je podsetio da se to dešava svake godine na početku škole.

Kolege iz Unije nisu nas kontaktirale, ali smatamo da treba prvo otvoriti pregovore pa tek onda štrajkovati, rekao je Živanović.

BLIC