Tanjug

15392722084d4caae1c5617922271081_640x360

Beograd — Forum beogradskih gimnazija saopšava da direktori škola širom Srbije odbijaju da sprovedu naredbu Ministarstva prosvete o smanjenju plata profesorima u štrajku.

U saopštenju se navodi da „to pokazuje da Ministarstvo prosvete nije doraslo krizi u školstvu“.

Forum navodi i da je Aktiv direktora škola iz Nove Varoši uputio Ministarstvu prosvete dopis kojim je tražio da im se objasni „model kažnjavanja“ zaposlenih u štrajku, kao i da se rešenje mora tražiti u dogovoru sindikata i ministra prosvete.

Dopis koji sadrži pravna tumačenja kojim se osporava zakonitost naređenja Ministarstva uputio je i Aktiv direktora škola iz Zemuna, a direktori osnovnih i srednjih škola Nišavskog okruga istakli su u dopisu da nisu saglasni s najavljenim umanjenjem zarada za februar na osnovu evidentiranih efektivnih časova rada za svakog zaposlenog.

„Oni misle da u interesu učenika štrajk treba prekinuti i u potpunosti izvršavati aktivnosti predviđene godišnjim planom rada. Uslov da se to postigne jeste da Ministarstvo na efikasan način prosledi sve važne informacije u vezi sa pregovorima sa sindikatima i ispunjenjem zahteva, kako bi zaposleni bili u potpunosti informisani“, ističe Forum gimnazija.

Aktiv direktora škola beogradske Opštine Savski venac je, takođe u dopisu naglasio da će, ukoliko im ne stigne tumačenje o načinima i pravnom osnovu oduzimanja od plate, predati konačni obračun bez umanjenja, a sličnog stava je i Aktiv beogradske opštine Stari grad.

Direktori – članovi Društva direktora škola Srbije pre nekoliko dana su poručili ministru prosvete da “svi oni koji misle da se problemi u prosveti Srbije može rešavati silom neka prvo krenu od nas, jer mi više volimo da trpimo nepravdu nego da je činimo”, navodi se u saopštenju.