KATANAC

Б-92

Представници три репрезентативна синдиката просветних радника договорили су се да данас да наставе законски штрајк скраћем часова на 30 минута.Они су одлучили да потпуно обуставе рад ако до 25. марта не буде постигнут договор са Владом Србије.Влада је претходно понудила и да се уколико се потпише договор о прекиду штрајка, онима који су у њему учествовали не буде смањен други део фебруарске плате.

„Наши чланови, али и остала два синдиката, бесни су и револтирани овом понудом Владе“, каже Томислав Живановић, председник гранског синдиката Независност. Он додаје да се „може рећи да нам ништа ново нису понудили и да нема смисла да нам после месец и по дана штрајка мажу очи. Потпуне обуставе рада почеће од следеће недеље“.

Председник Уније синдиката просветних радника Леонардо Ердељи каже да не постоји никаква „џентлменска“ понуда Владе, него само ултиматум. Он је додао да ће се највероватније ући у тоталну обуставу рада и навео да се проценат умањења зарада због штрајка креће од девет до 40 одсто.

Живановић је рекао да ће радници у просвети 25. марта изаћи пред Владу Србије и затражити да се коначно реши проблем у просвети и прихвате њихови захтеви. Како каже, од овог митинга могуће је одустати само уколико се пре тога потпише споразум са Владом. „Вероватно после тога ако буду смањене плате због штрајка и не постигнемо никакав договор, ући ћемо у потпуну обуставу рада у свим школама у Србији“, рекао је Живановић и додао да ће просветари, ако приме пуну плату, наставити штрајк скраћењем часова, до постизања договора.

Он је оценио да сада нема дијалога о захтевима просветних радника, него да се води само „социјални монолог“ премијера Мирка Цветковић или министра Жарка Обрадовића.

Да су и остали синдикати за наставак штрајка, потврђује Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети. Он је рекао да су синдикати од Владе у четвртак тражили повишицу кроз корекцију коефицијената, односно веће зараде по пет одсто у мају и октобру.

„То би државу коштало око 1,7 милијарди динара, али представници Владе са нама нису хтели ни да говоре о томе. На том састанку су нам понудили штап без шаргарепе. Уценили су нас најавама да ће свим запосленима бити смањене плате“, каже Брајковић.

Он је рекао да су им из Владе поручили да ће штрајкачима новац бити враћен само “ако успеју да надокнаде пропуштене часове”.