OBRADOVIC_RESURS

Министар просвете и науке Жарко Обрадовић каже да је близу договор синдиката просвете и Владе о прекиду штрајка. Плате просветних радника ће због штрајка бити смањене, док се не надокнади изгубљено градиво и часови, каже председник синдиката „Независност“ Томислав Живановић.

Синдикати просвете и Влада су близу решавања два актуелна проблема у просвети – завршетка штрајка и питања материјалног положаја запослених, каже министар просвете и науке Жарко Обрадовић.

Изјава Жарка Обрадовића

„Имали смо врло коректне разговоре са много добрих предлога и постоји добра воља да се и ова два питања реше у обостраном интересу, како деце, тако и запослених“, рекао је Обрадовић после састанка са представницима синдиката у Владу Србије.

Са челницима Уније просветних радника Србије, Синдиката „Независност“ и Синдиката радника у просвети, који су у штрајку од 28. јануара, тражећи веће плате и боље услове рада, разговарао је и премијер и министар финансија Мирко Цветковић.

Председник Гранског синдиката просветних радника „Независност“ Томислав Живановић каже да ће плате просветних радника због штрајка бити смањене, док се не надокнади изгубљено градиво и часови, али да ће им тај новац бити исплаћен када часови буду надокнађени.

Живановић је рекао да би преговори са представницима Владе требало да буду настављени у понедељак или уторак, али није желео да наведе решења која су министар просвете и науке Жарко Обрадовић и премијер Мирко Цветковић понудили синдикатима.

„Са тиме ћемо изаћи пред главне одборе наших синдиката и онда ћемо одлучити. Ништа не знамо док се конкретан договор не потпише“, рекао је Живановић.

Живановић је рекао и да су данашњи разговори са представницима Владе били конструктивнији“ него до сада и да је Влада схватила озбиљност ситуације.

Потпуна обустава рада због смањења плата

Леонардо Ердељи из Уније синдиката просветних радника Србије рекао је да ће синдикати наставити штрајк скраћењем часова на 30 минута и да ће потпуно обуставити рад, ако им буде смањена плата због тога.

„Ако не повуку наредбу о смањењу плата потпуно обустављамо рад“, рекао је Ердељи и додао да синдикати за 22. март планирају штрајк упозорења, током кога ће потпуно прекинути рад.

Скраћењем часова на 30 минута штрајкују три синдиката: Унија синдиката просветних радника Србије, Грански синдикат просветних радника „Независност“ и Синдикат радника у просвети.

Синдикати, осим повећања плате за око 20 одсто до краја године, траже и измену Закона о основама система образовања и васпитања, потписивање колективног уговора и исплату јубиларних награда за 2009, 2010. и 2011. годину.