Beograd – Posle prošlonedeljnog štrajka upozorenja, sindikati u prosveti bi u ponedeljak trebalo da se nađu za istim stolom sa premijerom Aleksandrom Vučićem.
Prosvetari traže da Vlada ispuni ono što je dogovoreno još prošle godine. Jedan čas bez nastave kao upozorenje ministarstvu prosvete i Vladi da više ne žele da čekaju.

„Naši zahtevi su isti oni zahtevi koje smo imali tokom petomesečnog štrajka. Od ta tri zahteva koja smo mi tada postavili, ja ću podsetiti, vraćanje 20 odsto plate, drugi platni razredi, ispunjen je samo treći, a to je donošenje posebnog kolektivnog ugovora. Ova prva dva i dalje nisu, iako smo ih potpisali“, rekla je Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Prosvetari ponavlajuju da je poslednjim zakonskim odredbama naneta ogromna šteta nastavnicima i profesorima. Nezadovoljni su i zakonom o platama o javnom sektoru jer kažu ni on ne donosi poboljšanje njihovog statusa.

„Ne tražimo ništa, tražimo samo da se sprovede sporazum. Iz tih razloga smo pokrenuli pregovaranje pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova i Ministarstvo prosvete je prohvatilo. Još samo da vidimo da li će i Vlada jer vinovnici nje mogu biti uslovno rečeno iz Ministarstva prosvete, već i finansija, možda i lokalne uprave jer se u sporazumu svi pomalo za poneki deo obavezuju. Jedino su prosvetni radnici oni koji moraju sve da sprovedu za minimalnu ili katastrofalno malu platu“, kaže Tomislav Živanović iz Sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“.

Razgovor sa premijerom iskoristiće kažu i da ga podsete na opredeljenje Vlade da je obrazovanje jedan od najvažnijih zadataka koje je sama Vlada postavila.

„Ja očekujem da će Vlada nešto ponuditi sutra, a mi ćemo onda to razmotriti i videti šta ćemo dalje. Mi smo sad u jednoj pomalo čudnoj situaciji, da smo se na kraju štrajka za nešto izborili, da je Vlada to potpisala, ali ne primenjuje i da bi sada trebalo po svoj logici stvari da ponovo pozovemo članstvo i prosvetne radnike zbog iste stvari“, dodaje Jankovićeva.

Resorni ministar Srđan Verbić je priznao da nisu ispunjeni svi uslovi dogovoreni sa prosvetarima i da će razgovori sa sindikatima biti nastavljeni. Ministar kaže i da se sa sindikatima razgovara svake nedelje i da su oni uključeni u primenu posebnog kolektivnog ugovora.

B-92