Zivanovic-527.jpg РТС

Уколико се, у скорије време, просветним радницима не исплате јубиларне награде, најављене за крај године, радници ће прибећи тужбама, изјавио председник синдиката просветара „Независност“ Томислав Живановић. Неизвестан почетак другог полугодишта.

Председник Гранског синдиката просветних радника Србије „Независност“ Томислав Живановић упозорио је да ће просветари прибећи тужбама уколико им ускоро не буду исплаћене јубиларне награде и најавио могућност одлагања почетка другог полугодишта.

„Питање је како ће и када да почне друго полугодиште, јер са владом још нема ни договора о протоколу за плате за следећу и кориговању коефицијанта“, рекао је Живановић, наводећи да су, према подацима тог синдиката, јубиларне награде исплаћене само у Ужицу и Неготину.

Синдикат просвете „Независност“, није за организовање једнодневног штрајка због неисплаћивања јубиларних награда јер се троши много енергије за ралативно мали учинак, рекао је Живановић.

На конференцији за новинаре Живановић је изјаву министра Жарка Обрадовића, према којој до краја године морају бити исплаћене јубиланре награде, оценио као „још једну бајку“.

Синдикат сматра да је законе о основном и средњем образовању, чији су нацрти прошле седмице били на јавној расправи, требало доносити на почетку, а не на крају мандата ове владе. Пре закона треба усвојити стратегију образовања, рекао је Живановић, и додао да, закони обилују предлозима који неће моћи да се спроведу због недовољног издвајања за образовање.

Основне замерке односе се на одредбе које предвиђају враћање ђачких кухиња, јер, како каже, локална самоуправа нема новца, па ће терет опет пасти на родитеље. Одредбе о превозу ђака пешака захтевају финансијска средства, новца нема, а и предлози да се уведе учење код куће биће злоупотребљени и фаворизоваће приватно образовање, рекао је Живановић.

Ни одредбе о праву на штрајк никако нису смеле да се нађу у Закону о основном образовању, рекао је председник синдиката просвете „Независност“ сматрајући да просветни радници апсолутно имају право на потпуну обуставу рада, која у будућем пропису није предвиђена.