РТС   ucionica-527

Штрајк запослених у просвети се наставља и часови ће трајати 30 минута до 25. марта када ће на један дан потпуно бити обустављена настава због учешћа просветара на заједничком митингу испред Владе, одлучено је на седници Главног одбора три репрезентативна синдиката у просвети.

То је новинарима рекао председник Гранског синдиката просветних радника Независност Томислав Живановић после заједничке седнице Главног одбора Уније синдиката просветних радника Србије, Синдиката радника у просвети Србије и гранског синдиката просветних радника „Независност“ одржане у Крагујевцу.

Живановић је најавио да ће просветари потпуно обуставити рад 25. марта и прикључити се протесту синдиката јавног сектора ако им због штрајка буду умањене плате, а да ће ако приме пуну плату наставити штрајк скраћењем часова, до постизања договора.

Како је навео, синдикати просветних радника очекују да се што пре наставе преговори а 28. март је крајњи рок да се закључи споразум и орочи испуњавање захтева.

Портпаролка Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић рекла је да је према сазнањима синдиката планирано да просветарима у штрајку буду умањене плате од осам до 33,3 одсто.Према њеним речима, услов за наставак преговора са представницима Владе Србије је да се просветним радницима не смањују зараде.

Чланови три репрезантативна синдиката образовања штрајкују од 28. јануара. Осим повећања плате за око 20 одсто до краја године, синдикати траже и измену Закона о основама система образовања и васпитања, потписивање колективног уговора и исплату јубиларних награда за 2009, 2010. и 2011. годину.

Након преговора са министром Жарком Обрадовићем и премијером Мирком Цветковићем у четвртак из синдиката је саопштено да је Влада Србије „џентлменски“ понудила решење да ће наставницима који су штрајковали, умањење зарада бити надокнадјено уколико надокнаде пропуштену наставу.

Унија синдиката просветних радника Србије, Синдикат радника у просвети Србије и грански синдикат просветних радника „Независност“ навели су су и да Влада стоји при ставу да би до повећања зарада већег од предвиђеног могло да дође крајем априла.