РТС-

ucionica01

 

Три синдиката у просвети најављују потпуну обуставу рада после 20. марта, уколико плате штрајкачима буду смањене за трећину, као што је најављено. Просветари сматрају да држава има довољно пара за њихове захтеве и намеравају да се удруже са синдикатима других јавних служби.

Синдикати просветних радника се оштро противе најави министра просвете да ће свима који раде скраћено наредна плара бити мања за трећину. Синдикат радника у просвети Србије, Унија синдиката просветних радника и синдикат „Независност“ ће потпуно обуставити наставу после 20. или 21 марта, уколико штрајкачима буде умањен део фебруарске зараде.

„Ући ћемо у другу врсту борбе ако на силу буде спроведено умањење плата. Ако не буде поштован закон, потпуно ћемо обуставити рад и организовати велики митинг у Београду, да би министар могао да преброји колико нас има“, изјавио је лидер Уније синдиката просветних радника Леонардо Ердељи.

Према његовим речима, они ће сачекати 20. март, када би требало да добију други део плате, да виде да ли ће он бити умањен, а ако буде, радикализоваће протест.

Та три синдиката, која скраћењем часова на 30 минута штрајкују од краја јануара, протестни скуп су најавили за 25. март, због, како кажу, небриге државе за образовање.

Ердељи је најавио да ће синдикати просветара формирати коалицију са синдикатима свих делатности јавних служби – полиције, здравства, културе и правосуђа и поднети заједничке захтеве Влади и Скупштини Србије.

„Ићи ћемо до краја да бисмо направили заједнички фронт наступа свих јавних служби и покушали једном заувек да уредимо земљу на ваљан начин“, рекао је лидер гранског синдиката Независност Томислав Живановић.

Прекид штрајка после испуњења захтева

„Уколико дође до паметних потеза Владе и наши захтеви уђу у ребаланс буџета, ако успемо да се догоговоримо о колективном уговору, то може бити основ да прекинемо штрајк“, поручио је Живановић.

Синдикалци сматрају да држава има новац за њихове захтеве, а то су повећање зарада од мајске и октобарске плате за по пет одсто, усклађивање зарада са индексом потрошачких цена, измене и допуне Закона о основама система образовања и васпитања и измену Посебног колективног уговора за основне и средње школе и домове ученика, документа о којем су преговори у току.

„Тражимо да се повећају коефицијенати, за шта су потребне око две милијарде динара – ништа више и ништа мање. Ништа више не тражимо, само да се изједначимо са осталим делатностима које се финансирају из буџета“, рекао је председник Синдиката радника у просвети Србије Слободан Брајковић.

Скраћењем часова на 30 минута у Србији тренутно штрајкује 688, што је 38,3 одсто од укупног броја, саопштило је Министарство просвете. Према подацима школских управа, повећава се број школа које прелазе на редован систем рада са часовима од по 45 минута.

Договор са Владом је прихватио једино Синдикат образовања Србије и прекинуо штрајк.