Vlada je uspela da posvađa predstavnike sindikata prosvetnih radnika, koji su se, kako tvrdi Leonardo Erdelji, prvi čovek jednog od reprezentativnih sindikata, čak i hvatali za gušu tokom rasprave da li da prekinu ili nastave štrajk.

U međuvremenu, oko 1.100 škola u Srbiji i dalje je u nekom obliku štrajka, dok su škole u Kragujevcu, Čačku i Kraljevu nastavile sa potpunom obustavom nastave. Erdelji navodi da su potpisnici sporazuma u Vladi izdali svoje članstvo i ističe da, što se njegovog sindikata tiče, ponovo važe zahtevi prosvetara iz septembra prošle godine, uključujući i povećanje plata dva puta po pet odsto, ukupne vrednosti 3,5 milijardi dinara.

– Predsednik štrajkačkog odbora u Zrenjaninu dobio je srčani udar kada je video šta su njegovi predstavnici potpisali. Došlo je do podele u Sindikatu radnika u prosveti Srbije (SPRS) između Slobodana Brajkovića i Hadži Zdravka Kovača, deo članova hteo je da nastavi sa štrajkom, dok drugi nije. Nastao je opšti haos, bilo je čak i hvatanja za guše – navodi Erdelji, čiji sindikat ima u članstvu gotovo 700 škola.

Predsednik SPRS-a Slobodan Brajković potvrđuje da je na zahtev većine članova republičkog odbora povukao potpis sa protokola, o čemu je obavestio i Vladu.

– Pogledali smo protokol na brzinu i potpisali ga jer smo verovali Vladi, ali većina naših članova nije prihvatila sporazum. Nije me sramota da povučem svoj potpis, veća je sramota da izdam članstvo – kaže Brajković.

Sekretar SPRS-a Hadži Zdravko Kovač, međutim, i dalje smatra da je sporazum najbolje što su u ovom trenutku sindikati mogli da dobiju i ostaje pri tome da treba obustaviti štrajk.

EKIPA PRESSA