zvor: FoNet, Tanjug 15392722084d4caae1c5617922271081_640x360

Beograd — Štrajk prosvetnih radnika je najmanje zbog para, školska godina je u pitanju, saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Taj Sindikat ocenjuje da Ministarstvo prosvete i vlada i u aktuelnom štrajku pokazuju nesposobnost i nekompetentnost u oblasti obrazovanja.

„Najlakše je bilo da zahteve sindikata predstave kao ekonomsku opasnost po državu. Zato je u prvi plan istaknut samo jedan zahtev – plate prosvetnih radnika“, navodi se u saopštenju.

Sindikat ocenjuje da se time pokušava da se pobuna struke u prosveti predstavi kao banalni socijalni bunt.

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Leonardo Erdelji kaže da dok traje zakoniti štrajk u školama nema ocenjivanja đaka, pismenih zadataka, dopunske, ni dodatne nastave. Erdelji je istakao da se u dve trećine osnovnih i srednjih škola sprovodi zakonski štrajk, u koje, prema njegovim rečima, ide oko 700.000 đaka.

U svojim zahtevima USPRS ističe zahteve za veće izdvajanje za obrazovanje, donošenje strategije obrazovanja, racionalizaciju mreže škola i promenu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, smatrajući ih generatorima lošeg stanja u obrazovanju.

Od svega toga, prosvetne vlasti su postigle samo najgore – izdvajanje iz bruto društvenog proizvoda za obrazovanje je ove godine smanjeno sa mizernih 3,8 odsto na 3,2 odsto, navodi se u saopštenju.

USPRS navodi da se budžetska sredstva troše neracionalno i da je neophodna strožija kontrola budžeta i konstatuje da je budžet „bojno polje“, sastavljen od interesa i prioriteta, samo je pitanje šta su interesi, a šta prioriteti za Srbiju.

U tom smislu je USPRS zauzela stav da bi država trebalo da se odredi prema obrazovanju – da li je to jedan od prioriteta razvoja države, od čega bi zavisilo budžetsko izdvajanje za prosvetu.

Preraspodeliti pare iz budžeta

Predsednik granskog sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Tomislav Živanović kaže da sindikalci ne traže „povećanje ni proširivanje budžeta, samo njegovu preraspodelu koja će obezbediti adekvatan tretman obrazovanju na uštrb budžetskih izdvajanja za javne nabavke“.

Četvrti reprezentatvni prosvetni sindikat, Sindikat obrazovanja Srbije prihvatio je ponuđen Vladin protokol, dok su ostali sindikati nastavili štrajk i predali Vladi svoj predlog protokola u kome su zatražili povećanje plata prosvetara za 20 odsto.

Predstavnici tri sindikata prosvete navode da bi iz budžeta sredstva sa drugih pozicija trebalo usmeriti na delatnost obrazovanja i tako ispuniti zahteve prosvetnih radnika.

Prema rečima predsednika Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) Slobodana Brajkovića, broj zaposlenih u visokom školstvu povećan je za 2.500 za šta je trebalo izdvojiti dve milijarde dinara iz budžeta predviđenog za obrazovanje.

Preuzimanjem obaveza lokalnih samouprava za isplatu jubilarnih nagrada za 2009. 2010. i 2011. godinu iz budžeta je izdvojeno 1,3 milijarde, za besplatne udžbenike oko milijardu dinara, što nije uzeto u obzir prilikom utvrđivanja „prosvetnog“ budžeta za ovu godinu, rekao je Brajković.