Izvor beta

sindikati-zovu-ministra-prosvete-na-sastanak

Sindikati prosvete koji štrajkuju pozvali su danas ministra prosvete Žarka Obradovića da dođe na zajednički sastanak glavnih odbora tih sindikata u subotu, 12. marta.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije saopšteno je da će se sastanak održati u 11 časova u Prvoj beogradskoj gimnaziji i da ministar između ostalog treba da im odgovori zašto nije poštovan zakon koji obavezuje da se Protokol sa sindikatima potpiše pre usvajanja budžeta.

Sindikati su pitali i po kom se zakonu može prosvetnim radnicima umanjivati zarada, a ostalima koji su bili u štrajku davati nagrade u vidu bonusa koji su zabranjeni Zakonom o budžetu za 2011. godinu.

Sastanak će održati glavni odbori Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“, koji nisu prihvatili dogovor sa vladom o prekidu štrajka.

U saopštenju se navodi da će ministar, ukoliko odbije poziv na sastanak imati „drugu priliku za to, zajedno sa premijerom, jer će ispred vlade doći hiljade prosvetnih radnika da ih obavesti o daljoj strategiji i sudbini srpske prosvete“.

Sindikat obrazovanja Srbije jedini je prihvatio dogovor sa vladom i 7. februara prekunuo štrajk započet 28. januara.