JAGODINA – Predsednik UGS „Nezavisnost“ Branislav Čanak izjavio je u Jagodini da su protesti radnika i seljaka u Srbiji i blokiranje ulica i drumova samo skretanje pažnje na probleme, ali da ne rešavaju ništa.

„Odnekuda se povremeno nađu pare, ali to ne rešava problem“, rekao je Čanak, učestvujući kasno sinoć u emisiji jagodinske televizije „Palma plus“.

Na primeru radnika iz Lapova koji su blokirali međunarodnu prugu i izazvali veliku štetu za državu, „videli smo, nejedinstvo sindikata i radnika drugih preduzeća koji im se nisu pridružili, ali smo videli i to da nisu ležali ne pruzi ne bi dobili ni pare“, kazao je Čanak.

Prema njegovim rečima, situacija i položaj radnika u Srbiji imaju tendenciju pogoršavanja, pa „može biti samo gore, jer su okolnosti u kojima živimo krajnje negativne“.

Čanak je rekao da su „svi talasi privatizacije, a bilo ih je četiri“, bili drukčiji, i sve više gurali u propast privredu, pri čemu se nisu poštovali ključni elementi, a da jesu radnici i privreda ne bi doživeli ovo što su doživeli.

Neka preduzeća nisu kupovana da bi radila već radi zamljišta na kome su se nalazila, kazao je Čanak naveo da sindikati Srbije „nemaju autoritet“ jer se smatraju „uslužnim delatnostima“ koje radnicima nabavljaju polutke, krompir, luk…

„Zato imamo sečenje prstiju, zabijanje eksera u dlan u očajanju i nemoći“, rekao je Čanak i ocenio da sindikat mora da se „prestrojava“, za šta je potrebno i mnogo sredstava.

Kurir