Први часови кинеског

Почела настава кинеског језика у више од 30 школа у Србији. Учионице су биле пуне. Велико интересовање изненадило је све.

Више од 2.400 ђака основних и средњих школа ове недеље почиње да учи кинески језик. Наставу изводи 14 наставника из Кине у 31 школи у Београду и у још осам српских градова

За почетак се научило „добар дан“ на кинеском, а онда, да би се разбила обострана трема, разговарало се о кинеској храни, преко кинеских изрека, до свима блиске кошарке.

У мору препознатљивог градива, час на коме се учи кинески језик, али и вежба енглески, кажу, право је освежење.

„Кинески језик је нешто што нико није имао прилике да научи и мислим да ће бити занимљиво. Много су паметни и мислим да можемо од њих да научимо свашта“, кажу ученици ОШ „Франце Прешерн“ у Београду.

„Кажу – колико језика знаш толико вредиш“, истакла је ученица Основне школе „Вук Караџић“ у Лесковцу.

Ништа мање интересовање није ни међу гимназијалцима.

„Можемо да научимо нешто о кинеској култури и мислим да је то врло интересантно пошто се доста разликује од наше“, каже гимназијалка из Параћина.

Наставници су тек недавно стигли из Кине. Знају тек по коју реч српског.

„Ја сам дошла пре четири дана. Ово је веома лепа земља, свиђа ми се ваш народ. Београд је диван град. Надам се да ће деца научити кинески, а ја српски“,каже наставница кинеског језика Гао Чен.

Учионице су биле пуне. Велико интересовање све је изненадило.

„Ја имам стално позиве родитеља, директора школа који би волели да се и у њихове школе уведе кинески језик“, каже начелник школске управе Лесковца Томислав Симоновић.

Интензивнија сарадња није искључена.

„Ми ћемо након завршетка овог пројекта извршити његову еволуацију и тек онда следи евентуално могућа опција да се он понуди као страни језик“, каже министар просвете и науке Жарко Обрадовић.

Поред наставника, Кина је обезбедила књиге и речнике за ученике.

„Мислим да је пројекат веома важан за садашњост и будућност, за споразумевање и зближавање младих људи“, истиче амбасадор Кине Ђанг Ванху.

Дружење у 19 основних и четири средње школе биће два пута недељно.

Кинеска пословица каже да пут од хиљаду миља почиње првим кораком. Шта ће се у наредним корацима све научити од кинеске филозофије, традиције, па и њихових радних навика, видећемо око Нове године, када се пројекат завршава.

РТС