Први велики корак

Око три хиљаде свршених основаца сваке јесени креће пут већих градова, ка ученичким домовима. Прво дуже одвајање ђака од породице је и велика животна прекретница. Процес прилагођавања тежак је и за родитеље и за децу.

Сваке јесени, пут већих градова ка ученичким домовима креће око три хиљаде свршених основаца. Овог септембра, у београдске домове досељава се више од 500 ђака из свих крајева земље. Прво дуже одвајање од породице велика је животна прекретница.

За који дан, Алекса Константинов ће напустити родну Кикинду. Успеси на такмичењима из природних наука воде га у београдску Математичку гимназију, а живот са родитељима замењује животом у ученичком дому.

„Мислим да сам довољно зрео и одрастао да бринем о себи, а имаћу другаре и срећан сам“, каже Алекса.

Родитељима је, признају, мало теже, али их смирује његова одлучност. „Одлуку није било лако донети, а мали страх и даље постоји, али сматрам да је довољно одговоран да ће се снаћи“, каже Алексина мајка Бранка Грбић.

Ипак, нису сви као Алекса, па у домовима кажу да је криза током привикавања уобичајена и траје до два месеца.

„Памтим две ученице које су се тешко прилагођавале, плакале су и биле забринуте. Међутим, када је све то прошло и када су савладале слабости, девојке су просто изгарале за дом, организујући мноштво спортских и културних активности“, објашњава Милован Павловић из Дома ученика средњих школа „Јелица Миловановић“.

Док је рани одлазак деце од куће на Западу уобичајен, дотле се у Србији, нарочито у градским срединама, то дешава тек кад заснују сопствене породице.

Стручњаци саветују да децу треба уверити да раздвајање не квари односе и да треба да стварају контакте у новом окружењу.

„Ако говоримо о контроли и обиласцима од стране родитеља да би се деци омогућила квалитетна адаптација, та контрола не треба да буде учестала. У почетку је можда довољно једном недељно, а касније једном месечно“, сматра породични психотерапеут Љиљана Филиповић.

Деца, кажу, треба да поставе себи циљеве и сама нађу пут до њих. А ви, када вам дођу у посету, одрасла и зрела, не скривајте одушевљење и понос заједничким успехом.

РТС