Соларни пуњач, изум групе београдских студената, освојио прво место на такмичењу за Европску награду за обновљиву енергију у категорији потрошња.Група београдских студената која је изумела соларни пуњач за мобилне телефоне, Струбери дрво, освојила је прво место на такмичењу за Европску награду за обновљиву енергију, у категорији потрошња.У конкуренцији 310 пројеката из целе Европе, пројекат је најпре ушао у ужи избор од 27 финалиста.Награда ће бити уручена вечерас на церемонији у Бриселу. За ту прилику, јавни соларни пуњач постављен је испред зграде Европског парламента, тако да грађани Брисела ове недеље имају прилику да своје мобилне телефоне допуне на изуму српских студената.
Београдски студенти користе свој изум да би људима показали на који начин се све може искористити соларна енергија. „У Србији су људи ипак мало више одушевљени, јер је цела идеја и концепт нов и непознат нашим људима“, каже један од студената Милош Милисављевић.

„Овде су мање више чули, али и даље се изненађују, и даље је коментар да је идеја сјајна и да може бити јако корисна“, наводи Милисављевић.

Соларни пуњач из Обреновца није било могуће пренети, па су студенти морали да у кратком року инсталирају нови.

„Успели смо да направимо нови пуњач и да га намонтирамо овде у Бриселу, тако да и грађани Брисела и представиници Европске комисије и Европског парламента могу да виде оно што смо донели да им покажемо“, каже Милисављевић.

Београдски студенти су победили у конкуренцији 300 сличних пројеката, као најмлађи и једини финалисти изван ЕУ.

„То је предиван пример, јер је соларна енергија употробљена за пуњач мобилних уређаја, који на неки начин постаје место окупљања, пре свега младих. Надамо се да ће награда за пројекат београдских студената допринети његовој промоцији не само у Србији, већ и у целој Европи“, каже Патрик Ламберт, директор Европске агенције за конкурентност и иновације.

За тим 20 годишњака из Србије, чији симбол је јагода, био је ово успешан европски почетак.

„Јагода је симбол воћа које прво сазрева у пролеће и на неки начин симбол нашег почетка и наше младости, јер смо сви у тиму око 20 година и представља оно што ми заправо јесмо“, рекла је студенткиња Кристина Николић.