Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ организују по други пут националну научнопопуларну манифестацију „Мај месец математике“ (М3), која ће трајати од данас до 29. маја у 20 градова Србије.

Манифестацију ће у свечаној сали САНУ отворити министар просвете, науке и технолошког развоја Жарко Обрадовић.

morguefile.com

Након што је програме прошлогодишње манифестације видело више од 100.000 људи, математика ће поново бити на улицама, трговима, галеријама.

Акција ће започети промоцијом књиге „Жива теорема“ светског математичара Седрика Виланија, који ће данас боравити у Београду.

Он је један од најталентованијих математичара света и за област диференцијалних једначина и математичке физике добио је 2010. године Филдсову повељу, највеће признање које математичар може да добије и у рангу је Нобелове награде.

Мото овогодишње манифестације је „Уздигни се изнад себе и схвати свет“, по изреци Архимеда, а током месец дана, школска деца, студенти и грађани могу посетити интерактивне изложбе, математичке радионице, популарна предавања, филмске пројекције и јавне трибине.

У галерији Робне куће Београд, у Кнез Михаиловој улици посетиоци могу да виде, осете и истраже бројне нове интерактивне експонате, а специјално место на изложби заузеће геометријска тела конструисана по математичким скицама Леонарда да Винчија.

„Желимо да скренемо пажњу да образовање има приоритет, не само декларативно“, рекла је директорка Центра за промоцију науке Александра Дрецун на представљању манифестације и подсетила да буџет за науку није високо на листи приоритета када се одлучује шта је важно.

Током манифестације у Београду ће гостовати и Алесандро Вецози, италијански сликар, професор на Универзитету у Фиренци и директор Музеом идеале Леонардо да Винчи.

„Мај месец математике“ организује се уз покровитељство Министарства просвете, науке и технолошког развоја, а манифестацију су подржали сви универзитети из Србије, Француски институт, школе, струковна друштва и други.

Покровитељ манифестације је председник САНУ, академик Никола Хајдин.

РТВ