РТС

Група студената Универзитета у Београду овог пролећа добила је награду у Бриселу за изум соларног пуњача мобилних телефона. До краја године нови соларни пуњачи појавиће се у Београду и Новом Саду, а наредне и у иностранству.Упоредо са обавезама на факултету, правили су соларни пуњач мобилних телефона и учили како да оснују своје предузеће. За свој изум, група студената Универзитета у Београду овог пролећа добила је награду у Бриселу, потом су отворили своје предузеће под називом „Стробери енерџи“.

„Стробери енерџи“ или „Енергија јагода“ најновија је звезда пословно-технолошког инкубатора техничких факултета у Београду и најмлађе студентско предузеће које овде послује. Деветочлани тим подељен је на производњу и маркетинг.

„Моја улога је да развијам електронику и потребне системе, за рад целог уређаја. У тиму сам годину дана и ја се надам колико год фирмa буде радила и буде успешна ја сам ту да наставим“ каже Страхиња Јанковић четврте године електротехнике.

По добијању награде у Бриселу, за соларни пуњач су се заинетресовале европске, али и неке афричке земље.

Милош Милисављевић директор предузећа „Стробери енерџи“ каже да им је Африка највећи изазов јер тамо има пуно руралног подручја где нема електричне мреже, а има телефона.

„У парадоксалној ситуацији сте, имате пуно сунца, имате сигнал на мобилном телефону али немате струју да можете да га допуните“, каже Милисављевић.

„Тренутно могу да произведу много више него што се поручује“, каже Милисављевић и додаје да уколико дође до момента превазилажења могућности производње, онда ће се бринути о томе.

Да би основали предузеће морали су студије да приведу крају и у протекле две године похађају у Инкубатору бројне тренинге и обуке, науче како да пишу пројекте. Како буду добијали дипломе тако ће добијати и посао. До тада, за разлику од Милоша, остали волонтирају, јер не могу буџетски студенти да буду запослени.

„У старту првих шест месеци су наше услуге апсолутно бесплатне док они не стану на ноге, док не почну да стижу приливи, то је био наш први финансијски део“, рекла је Гордана Даниловић Грковић, директор Пословно-технолошког инкубатора.

„Енергија јагода“ у Инкубатору остаје до 2014. године. До краја ове године нови соларни пуњачи за мобилне телефоне појавиће се у Београду и Новом Саду, а наредне и у иностранству.