(Arhiv, Beta)

Beograd — U osnovnim školama u Srbiji počela je nastava za odrasle kojima je omogućeno da besplatno završe osnovno obrazovanje za dve ili tri godine.

Takođe, u okviru programa „Druga šansa“, polaznici će moći da steknu i stručne kvalifikacije za jedno od 35 zanimanja.

Za ovu školsku godinu planiran je upis više od 2.000 odraslih polaznika u 38 osnovnih škola.

Za sada je projekat otpočeo u sedam škola, a očekuje se da tokom oktobra nastava sukcesivno počne i u ostalim osnovnim školama obuhvaćenim programom „Druge šanse“.

Program funkcionalnog osnovnog obrazovanja za odrasle trajaće tri godine za one koji nikada nisu išli u školu, dok će školovanje onih koji su u ranijem periodu završili četiri ili više razreda biti dve godine.

Školska godina će pratiti osmogodišnje redovno školovanje i završiće se u junu. Termini pohađanja nastave prilagođeni su potrebama polaznika, pa će većina škola nastavu odraslima držati u večernjim časovima i vikendom.

Nastavu za odrasle, kako je navedeno, vodiće obučeni školski timovi u osnovnim školama u kojima će biti direktori, učitelji i predmetni nastavnici i andragoški asistenti.

U okviru programa „Druga šansa“ nastavu će držati učitelji i nastavnici bez pune norme časova, koji su mogli biti proglašeni tehonološkim viškom.

Projekat „Druga šansa“, koji se sprovodi uz podršku EU, otpočeo je u sedam škola u Srbiji, među kojima su škola za osnovno obrazovanje odraslih „Sveti Sava“ iz Novog Sada i osnove škole „Stevan Sremac“ iz Sente i „Petar Petrović Njegoš“ iz Zrenjanina.

Stariji od 15 godina našli su se i u školskim klupama osnovnih škola „Dragiša Luković Španac“ u Kragujevcu, „Mladost“ u Knjaževcu, „Nada Matić“ u Užicu i „Đura Jakšić“ u Pančevu, navodi se u saopštenju organizatora projekta „Druga šansa“.

B-92