"Свилен конац" из Канаде

Марија Крстић има само 11 година, вилоину свира седам година и већ је самом врху међу виолинистима свог узраста у Канади. Каже да највише воли да свира нешто и за децу и за одрасле и народњаке „по слуху“. Једна од омиљенијих песама јој је „Свилен конац“.

Петочлана породица Крстић живи у Канади седамнаест година. Родитељи су успешни инжењери, а троје деце успешни млади музичари.

Марија се од осме године такмичи на државним канадским такмичењима и у самом је врху. Одлично говори не само српски, него и енглески и француски језик.

Од својих 11 година, виолину свира седам. Два пута је била друга и једанпут прва на такмичењу у својој генерацији гудача у Канади. Вежба сваки дан

„Свирам по три сата дневно, па направим паузу. Највише волим да свирам нешто и за децу и за одрасле, а видим да људи воле када да побеђујем и да су поносни су на мене“, каже Марија.

Воли и етиде и сонате и тачно зна шта је потребно за једног доброг виолинисту. Љубав према виолини наследила је од мајке, која јој је велика подршка

Маријина мајка Јелена Крстић каже да седи на сваком њеном часу и покушава да запише сугестије њеног учитеља, како би после могла да јој помогне док вежба код куће.

„Морам да имам добру технику, одлично музичко образовање и контакт са публиком. Хоћу да постанем виолиниста велики и да будем добар учитељ виолине“, истиче Марија.

Каже и да веома воли да свира народњаке „по слуху“, а једна од омиљенијих песама јој је „Свилен конац“.

РТС