ПОЛИТИКА          A_OBRAZOVANJE_JE_I_DALJE_U_MRAKU

БЕОГРАД – Представници јавних синдиката, који данас протестују у Београду, предали су на писарници Председништва Србије отворено писмо председнику Борису Тадићу у коме од њега траже да се „пробуди и активно укључи у решавање проблема у јавном сектору”.„Србија се пробудила, а предлажемо председниче и вама да то хитно урадите”, наводи се у писму, и указује да је школска година угрожена због штрајка просветара који траје од 28. јануара, да је здравство у хаосу и да се више судских поступака одложи него што се одржи.

„Просвета је у штрајку два месеца и школска година је доведена у питање, здравство је у хаосу, полиција излази на терен скоро боса”, наведено је у писму Тадићу, које су на писарници у згради Председништва предали представници синдиката просвете, полиције и здравства.

„Овде су они који образују, лече, чувају ред и мир, многи су дошли данас у Београд и понели старе пиштаљке за старе, али још неостварене циљеве”, наведено је у писму, у коме се упозорава да су запослени у овим областима до сада имали идеју да се може у бољу будућност.

„Сада нам се чини да се она не разликује пуно од омражене прошлости”, наведено је у допису, у коме се подсећа да се у преговорима стално понавља да пара нема и тражи од председника Тадића да објасни како онда разуме „све ове тендере, скандале, ефере, јавне набавке у којима сваке године Србија изгуби 100 милиона динара”.

Организатори протеста навели су да у протестној шетњи до Владе Србије и Минстарства просвете учествује 20.000 људи, док у МУП-у Србије Танјугу нису могли да изнесу никаве процене.

Митинг синдиката јавних служби под слоганом „Устани Србијо” почео је нешто после 12 часова на Тргу Николе Пашића, а после тога протестна колона кренула је централним београдским улицама ка згради Председништва.

Председник Уније просветних синдиката Србије Леонаро Ердељи је на Тргу Николе Пашић рекао да је „на делу репресија налик оној из 90-их година”, наводећи да су заустављени неки од аутобуса у којим су били синдикални представници из унутрашњости, а да се запосленима који учествују у протесту деле откази.

Председник Гранског синдиката просветних радника „Независност” Томислав Живановић поручио је да синдикати захтевају боље, ефикасније и квалитетније образовање.

Он је министру просвете и науке Жарку Обрадовићу поручио да оде са те функције ако то не може да обезбеди.

Председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић рекао је да је полиција уз народ и своје синдикалне колеге јер их муче исте бриге.

Представница Синдиката организација правосудних органа у оквиру „Слоге” Зора Јајић поручила је колегама да истрају до краја у својим захтевим и да не попуштају.

Протестна колона је после Председништва кренула ка згради Владе и згради министарстава у Немањиној улици. Синдикати ће премијеру предати предлог протокола у којем се тражи хитан наставак преговора о „прихватљивом повећању плата запослених у јавном сектору и државним органима”.

VALJALI_SMO_VAM_5._OKTOBRA У протоколу се указује на то да није истина да нема пара и да би држава за испуњење синдикалних захтева могла да обезбеди средства уколико би се токови „сиве економије” пребацили у регуларне токове.

Митингу се на позив три просветна синдиката у штрајку придружило још сест синдикалних организација из просветног, здравственог, правосудног и полицијског сектора.

—————————————————

Синдикалци предали протокол за побољшање положаја радника

Представници девет синдиката радника у јавном сектору предали су данас у згради Владе Србије проткол у којем од премијера Мирка Цветковића траже наставак преговора како би се унапредио материјални положај и услови рада у том сектору.

Синдикални представници поручили су да се испред зграде Владе налазе хиљаде оних на које се не обраћа пажња а од којих зависи будућност и безбедност Србије.

Председник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић рекао је да је народ, за полицију, и парламент и влада.

Полиција је спремна да се ангажује да би били ухапшени сви који раде против државе и да се средства која су на тај начин стекли уложе у бољи положај запослених, рекао је Мијаиловић.

 

Председник Новог синдиката здравства Србије Живорад Мркић поручио је Влади да не понавља мантру како нема пара. „Новца има. Само га треба узети од тајкуна и лопова”.

Окупљеним се обратио и студент Милош Кувекаловић, који је позвао универзитетске професоре да обуставе наставу и солидаришу се са колегама из основних и средњих школа.

Он је најавио да ће се група студената, уз знак подршке штрајку просветних радника, наредне недеље организовати преко Фејсбука и ђацима понудити бесплатне часове.

Након што су предали протокол, протестна колона упутила се ка згарди министарстава, а саобраћај је у Немањиној улици обустављен.

—————————————————-

У већини школа у Београду данас нема наставе

У већини београдских основних и средњих школа данас нема наставе, а да ли ће ђаци сести у школске клупе у понедељак, 28. марта, још је неизвесно.

Наставници Основне школе „Краљ Петар Први” отишли су на протест „Устаје Србија”, на позив три синдиката просвете, а према речима директорке те школе Милке Бошков, још није одлучено да ли ће настава у понедељак бити нормализована.

Директор Прве економске школе Милибор Саковић рекао је Танјугу да су данас сви запослени ступили у једнодневни штрајк и отишли на митинг, а у тој средњој школи наставници су одлучили да у понедељак нормано држе часове.

Форум београдских гимназија (ФБГ) саопштио је да данас неће радити све београдске гимназије, а да ће од понедељка бар 12 потпуно прекинути рад, док ће у свим осталим часови трајати по 30 минута.

Према речима директора Математичке гимназије Срђана Огњановића, професори су отишли на протест и неће држати наставу, а да ли ће у понедељак ђаци слушати наставу зависи од одлуке Уније Синдиката.

Огњановић је изразио наду да ће се данас наћи разумно решење, а да би до тога дошло, како је рекао „треба да попусте и просветари и челници министарства”.

У саопштењу ФБГ-а наводи се да данас неће радити Прва, Филолошка, Трећа, Пета, Седма, Осма, Тринаеста, Математичка, „Свети Сава” и Лазаревачка гимназија и Мегатренд и да ће се сви запослени упутити на митинг „Устаје Србија”.

„Београдске гимназије исказују револт због реваншистичког понашања министра просвете и његових помоћника. Начин за решавање нагомиланих проблема у образовању свакако није тај да се запосленима у образовању одбија од зарада, већ да се разговара и да се уваже оправдани захтеви синдиката”, каже се у саопштењу.

Запослени у београдским гимназијама окупили су се на Тргу Николе Пашића, како би се придружили учесницима митинга из целе Србије, коме ће се придружити и синдикати полиције, здравства, судства и студенти.

У Београд су дошли просветари из више од 50 градова, који ће још једном затражити озбиљан дијалог с владом о свом материјалном положају и статусу, пренели су новинарима организатори.

—————————————————–

Тотална обустава у 12 школа у три округа

НИШ – У 12 средњих и основних школа у Нишавском, Пиротском и Топличком округу настава је данас обустављена, а у још 12 школа у та три округа настава је скраћена на 30 минута, речено је Танјугу у Школској управи у Нишу.

Настава је обустављена у три основне школе у Нишу и у једној у Пироту, а наставе нема још у седам средњих школа у Нишу и једној средњој школи у Пироту, рекао је начелник Школске управе Живомир Јовановић. У три округа овог дела Србије, које покрива Школаска управа у Нишу, постоје 122 школе, 79 основних и 43 средње школе.

Како је речено у неким од школа где нема наставе, један број просветних радника из Ниша придружио се колегама у протесту у Београду.