Edu

Завршена едукативна кампања

Едукативним програмом у IX београдској гимназији „Михајло Петровић Алас” завршен је овогодишњи циклус предавања о безбедности на купалиштима у оквиру едукативне кампање „Запливај сигурно”. Ова кампања обухватила је све београдске средње школе и више од 16.000 ђака, а заједнички је организују ЈП „Ада Циганлија”, Спасилачка асоцијација Србије и Секретаријат за образовање. Завршном предавању присуствовали су и Драгица Моро, заменица градског секретара за образовање, и Зоран Гајић,директорЈП„АдаЦиганлија.

– Секретаријат за образовање већ трећу годину подржава ову акцију, чији је циљ да ученицима дискретно скрене пажњу на потенцијалне опасности и како да буду одговорни током прославе матурске вечери, изјавила је Драгица Моро и пожелела матурантима успех приуписужељеногфакултета.

Директор ЈП „Ада Циганлија” Зоран Гајић напоменуо је да се свест о правилном понашању код адолесцената из године у годину повећава, што је и основни разлог за наставак кампање „Запливај сигурно”.

– Едукативним програмом о безбедности на купалиштима и правилима понашања желели смо да утичемо на свест младих људи, како би се безбедност на језеру подигла на највиши ниво – рекао је Зоран Гајић, директор ЈП „Ада Циганлија”, и нагласио да је организовање оваквих активности значајно нарочито у периоду кад су актуелне прославе матурских вечери током којих је могуће очекивати ризично понашање матураната.

Са основним правилима понашања на купалишту, матуранте је упознао Урош Момчиловић, председник Спасилачке асоцијације Србије. Он им је, између осталог, указао да се купају само у обележеним зонама и у блзини спасилаца, да скачу у воду само ако виде дно и познају дубину, да се купају најмање два сата после оброка, само у време рада спасилачке службе и на местима на којима је дозвољено купање…

– Најважније правило је да не улазите у воду под дејством алкохола и психоактивних супстанци, јер се то показало и као најчешћи фактор ризика – саветовао их је Момчиловић и упозорио да се највећи број несрећних случајева на купалиштима односи на адолесценте и омладину.

Tanjug