SOFIJA STEFANOVIĆ OSVOJILA PRVO MESTO

JAGODINA: U organizaciji Elektro tehničko građevinske škole ,,Nikola Tesla,, I Ministarstva rudarstva i energetike održano je takmičenje na temu ,,Energiju štedim JA više vredim,,. Osnovci i srednjoškolci dobili su vredne nagrade, poklon Minisratsva energetike i najpozantijeg pomoravskog distibutera računara ,,Crvenog džina,,

ets

Na ovom takmičenju učestvovali su pojedinačno učenici sedmog i osmog razreda osnovnih škola i ekipno učenici srednjih škola I to u tri discipline, multimedijalna prezentacija, kratka priča i plakat ili strip. Prvu nagradu za multimedijalnu prezentaciju dobija je učenica OŠ,,Boško Đuričić,, Sofija Stefanović sa nastavnikom Predragom Stevanovićem.

,,Nisam očekivala prvo mesto kao ni nagradu laptop koji će mimnogo pomoći u daljem radu i prezadovoljna sam. Prijavila sam se na takmičenje da vršnjacima ukažem na to koliko je štednja energije važna. Sa internet sam skinula fotografije i skice, koristila sam lireturu u knjigama i uradila multimedijalnu prezentaciju, kaže Sofija.

Drugu nagradu dobila je Sonja Milosavljević sa nastavnicom Ljiljanom Glođović Pantović (OŠ ,,Rada Miljković,,) a treće mesto dele Marija Mladenović i Milica Ljubanić sa nastavnikom Predargom Stevanovićem (OŠ ,,Boško Đuričić,,). Nagrade za srednje škole dobila je ekipa EGŠ ,,Nikola Tesla,, u sastavu Dušica I Pavle Aksentijević, Milan Micković I mentor Zoran Miljković, druga nagrada pripala je Gimnaziji Svetozar Marković I to ekipi u sastavu Strahinja Milojević, Viktorija Jeremić, Stefab Nikodijević I mentor Nadica Kušić dok je treća nagrada pripala EGŠ ,,Nikola Tesla,, I to ekipi u sastavu Vladimri Antić, Filip Miletić, Stefan Rakić i mentor Bojan Antić.

 

 

ets1

,,Imamo plan da ovo takmičenje postane konkurs na nivou države. Deca razumeju ovu temu, oni se već prijavljuju i na druge konkurse. EGŠ Nikola Tesla pokrenula je ovo takmičenje pre par godina i sada već imamo učešće Ministarstva rudarstva i energetike kroz podršku i eto prvu nagradu, kaže Marija Bogdanović, profesor EGŠ ,,Nikola Tesla,,.

 

ets2

 

Sonja Milosavljević rekla je da je uz pomoć slika i teksta pokušala da ljudima objasni šta znači štednja energije. Vladimir Antić učestvovao je u izradi multimedijalne prezentacije I pokušao je da skrene pažnju na potrošnju.

,,Nekih stvari oko štednje se pridržavamnekih ne. Na primer imam u kući štedljive sijalice, ali zato mi je kompjuter uključen tokom celog dana, rekao je Vladimir.

Viktorija Jeremić objasnila je da je njena ekipa već učestvovala na takmičenjima i da su oni jako zainteresovani za ovu temu. On su na šaljiv način pričom ,,Uključite se slobodno,, ukazali na problem potrošnje električne energije. Prema rečima profesora Predraga Stefanovića deca imaju svest o štednji ali u tome mora da učestvuje cela porodica kako bi se njihov znanje prenelo na svakodnevni život.

A.Đ.

CRVENI DŽIN UVEK PODRŽAVA DEČJA INTERESOVANJA

Zanimljivo je da su nekadašnji đaci EGŠ ,,Nikola Tesla,, sada uglavnom vlasnici firmi koji zapošljavaju svršene učenike ove škole a većina njih su i sponzori ove nagrade. Jedan od njih je i ,,Crveni džin,,

,,Drago mi je da mogu da pomognem đacima, da podržim njihovo inetersovanje za elektrotehniku I sve što ona obuhavata. Kao vlasnik firme koja distribuira i servisira kompjutersku opremu, znam šta deci treba a to su kompjuteri, tastature, prateća oprema. Mi smo kao što je u Jagodini poznato, uvek tu da sponzorišemo dečja takmičenja jer je budućnost u njima I njihovom znanju, kaže vlasnik Crvenog džina Saša Milojević.