MM6

Већина средњих школа увелико промовише будућа занимања у основним школама по принципу „од врата до врата“. Актуелни су сајмови образовања, али осмаци тврде да се највише информишу преко интернета.Малим матурантима остало је нешто више од десет дана до полагања завршног испита, после којег се опредељују где ће наставити школовање. Како би им помогле да донесу одлуку, већина средњих школа увелико представља будућа занимања по основним школама по принципу „од врата до врата“.

Актуелни су и сајмови образовања, али осмаци тврде да се о жељеним средњим школама ипак највише информишу преко интернета.

Веб презентације школа и онлајн информатори само су неке од могућности које су у понуди на интернету, а школарци тврде да до најпотребнијих података о средњој школи долазе на друштвеној мрежи Фејсбук. Ту размењују искуства и сазнају чак и детаље ко је какав професор, како предаје и испитује, што будућим средњошколцима такође значи приликом одлучивања.

Искуства на једном месту

– На интернету сазнам све што ме занима, па и када је реч о томе шта која школ нудиа. Зашто бих се малтретирао да идем до неке установе или на сајам, када вам је овде све понуђено на тацни. Ипак, као и моји вршњаци, највише информација сам прикупио на „фејсу“ управо од ученика те школе. То ми је најсигурније, јер могу сазнати и особине и начин испитивања професора из угла старијих ученика – каже ученик Иван Павловић.

Однедавно им је доступан и онлајн информатор, чији је творац деветнаестогодишњак Љубиша Павловић, студент пословне информатике. Ова апликација представља регистар свих државних и приватних средњих школа у Србији, али и форум на ком ученици размењују искуства, савете и информације. На сајту www.srednje_skole.com,, ђаци поред информација о школама, упису, бодовима и ценама школарине могу да преузму и збирке задатака, али и сазнају којим послом ће моћи да се баве по завршетку средње школе.

Путујуће промоције

Како би помогла осмацима у избору будућег занимања, већина средњих школа потрудила се да им то презентује лично. Наиме, ђаци и професори одлазе у основне школе како би објаснили школарцима све предности одређеног образовног профила. Милорад Антић, председник Форума средњих стручних школа у Београду, каже да је овај вид информисања актуелан последњих неколико година.

Корисни сајтови

www.fbg.org.rs – на овом сајту матуранти могу пронаћи информације о завршном испиту, али сазнати и искуства старијих гимназијалаца

www.mp.gov.rs- сви подаци о школама и образовним профилима на једном месту, као и збирке завршних испита

www.srednje-skole.rs-презентација више од 500 школа у земљи, а доступне су и информације о приватним средњим школама

www.okni.edu.rs збирке задатака завршних испита на српском доступне су на овом сајту и на језицима националних мањина

– Овоме су посебно склоне мање популарне школе, попут машинске, текстилне и хемијске, које се од почетка године представљају по основним школама. Професори и ђаци ових школа упознају осмаке са програмом школе, смеровима који се у њима изучавају и занимањима за које их припремају. Неке од њих нуде будућим ученицима и бесплатне часове вожње, зимовања – каже Антић.

Тренутно су међу осмацима најпопуларније школе попут економске и медицинске, па Антић каже да оне немају потребу за том врстом промоција.

– Будући средњошколци се о њима најчешће информишу преко „Конкурса за упис у средњу школу“ Министарстава просвете и науке. Такође, основци се о избору будуће школе могу посаветовати са школским психологом и психологом у дому здравља. На основу разговора и теста, он ће проценити за коју струку ученик има највише афинитета – прича Антић.

Анкета: Како сте одлучили коју ћете школу да упишете?

Милош Богдановић

– Уписаћу електротехничку школу „Никола Тесла“ зато што ме после чека посао код тате у фирми. Никада не бих уписао гимназију јер не бих могао ништа да радим само са том дипломом.

Маша Јосифовић

– У породици су ми сви лекари, тако да ћу вероватно уписати средњу медицинску. Никад се не зна да ли ћу имати могућност да студирам, а са завршеном стручном школом можете да се запослите, што није случај са гимназијом.

Владимир Дробњак

– Уписаћу електротехничку школу, пошто ме то веома интересује. Преко интернета сам већ сазнао који ме све предмети очекују у школи, али и који образовни профил стичем по завршетку и веома сам задовољан.

Ана Ивовић

– Премишљам се између гимназије, медицинске и зуботехничке, али ћу вероватно уписати Гимназију „Свети Сава“, пошто ми брат иде у ту школу. Знам какви су професори, предмети, а и близу ми је куће.

Александра Андрић