POSETA ĐAKA – SVETOSAVSKA AKCIJA PRESSA I FAKULTETA ZA MEDIJE

Najtalentovaniji srednjoškolci iz cele Srbije, budući novinari, stigli su juče u Beograd u sklopu velike svetosavske akcije Pressa i Fakulteta za kulturu i medije Megatrend univerziteta

Tri sata trajao intervju …. Budući novinari i Žarko Obradović

Za samo jedan dan stigli su da intervjuišu ministra prosvete Žarka Obradovića, gostuju u programima RTS-a i Studija B, obiđu Narodno pozorište…

Među gostima glavnog grada jeste i učenica trećeg razreda Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici Ivana Srbljak. Talentovana učenica već piše za školski časopis „Gimnazijalac“ i ističe da uživa u bavljenju novinarstvom.

RTS najveća želja

– Oduševljena sam razgovorom sa ministrom i ovim okupljanjem, jer ranije nisam imala priliku da učestvujem u ovakvoj akciji. Drago mi je što nam je pružena prilika da ministra pitamo sve što nas zanima, a ja sam morala da mu postavim jedno pitanje, tiče se stipendija, jer ne bih bila spokojna da sam otišla bez odgovora. Ovo je šansa za sve nas da upoznamo nove ljude i saznamo nešto novo – priča Ivana.

Morala sam da mu postavim jedno pitanje, jer ne bih bila spokojna da sam otišla bez odgovora … Ivana Srbljak,učenica Gimnazije iz Kosovske Mitrovice

Njen budući kolega Dimitrije Đurić iz Srednje škole „Niketa Remizijanski“ iz Bele Palanke, kome je juče bio rođendan, rekao je da mu je najveća želja da poseti redakciju RTS-a.

– Velika želja mi je da postanem novinar i najviše mi se dopada televizijsko novinarstvo. Pišem za školski list „Priče srednjoškolaca“, uređujem na učeničkom radiju i radim na regionalnoj televiziji Zona u Nišu kao voditelj tinejdžerske emisije – kaže Dimitrije.

Među mladim nadama srpskog novinarstva već se izdvojilo i nekoliko urednika školskih medija. Maturantkinja knjaževačke gimnazije Julijana Dobrašinović već je urednik domskog lista „Ovo smo mi“, a od prošle godine i najmlađi književnik u Srbiji, pošto je izdala knjigu proze „Senka mesečeve kći“.

– Interesuju me novinarstvo i književnost, pa ću sigurno upisati nešto od toga. Mislim da je ovo odlična prilika da pitamo sve što nas zanima i pokažemo šta umemo. Ovo okupljanje će omogućiti da se više obrati pažnja na mlade koje zanima novinarstvo – ističe Julijana.

Njihovo vreme dolazi

Ministru prosvete i nauke Žarku Obradoviću nije bilo lako da puna tri sata strpljivo odgovara na brojna pitanja budućih novinara.

– Ovo mi je prvi put da dajem ovakav intervju. Nikada nisam odgovorio na više pitanja, čak ni u Skupštini Srbije. Ali, veoma mi je drago što sam bio u prilici da odgovaram na pitanja učenika. Zahvaljujem dnevnom listu Press i profesoru Milivoju Pavloviću sa Megatrenda što su organizovali ovu akciju, okupili nas i omogućili mi da razgovaram sa budućim novinarima. To mi je naročito važno zato što sam želeo da čujem šta njih interesuje – istakao je Obradović pred srednjoškolcima.

Upoznali Ršuma i dekane fakulteta

Budući novinari juče su upoznali pesnika Ljubivoja Ršumovića koji im je „nazdravio“ stihovima, zatim pomoćnike ministra prosvete Slobodana Jaukovića i Zorana Trninića, rektora Univerziteta u Beogradu Branka Kovačevića, rektora Univerziteta umetnosti Ljiljanu Mrkić, dekana Fakulteta političkih nauka Iliju Vujačića, direktora Zavoda za udžbenike Miroljuba Albijanića, generalnog sekretara UNS-a Nina Brajovića i mnoge druge. Upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović sinoć je za njih priredio svečani prijem, posle kojeg su đaci odgledali baletsku predstavu „Interval“.

Dekan Fakulteta za kulturu i medije, profesor Milivoje Pavlović, istakao je da mu je drago što učestvuje u ovako zanimljivom novinarskom eksperimentu.

– Nadamo se da će ovi talentovani srednjoškolci najaviti lepšu budućnost srpskog žurnalizma i sutrašnjeg društva. Ministre, obratite pažnju, ovo su veoma bistra deca i njihovo vreme tek dolazi – poručio je Pavlović.

Ana Vlahović, Beograd