Olimpijci ovenčani medaljama sa Internacionalne matematičke olimpijade u Argentini bili su naši gosti

Igor Spasojević, Lazar Radičević, Dušan Šobot, Teodor fon Burg i Ivan Tanasijević (Foto D. Kršljanin)

Olimpijci ovenčani medaljama sa Internacionalne matematičke olimpijade u Argentini bili su u četvrtak gosti „Politike”. Za uredničkim stolom gde se kroje stranice najstarijeg dnevnika na Balkanu sedeli su blistavi umovi kojima se Srbija ponosi. Rečima iskrene zahvalnosti i čestitanja dočekali su ih urednici i novinari namereni da svaki uspeh talenata objave – na naslovnoj strani. I da pomognu i sledeći put, kao i sada kada je „Politika” doprinela da srpska reprezentacija matematičara ode na olimpijadu.

Iz tima koji je znanjem ekipno izvojevao 15. mesto na svetu, u konkurenciji od 100 zemalja, naši gosti bili su: zlatni Teodor fon Burg, srebrni Dušan Šobot i Ivan Tanasijević, bronzani Igor Spasojević, pohvaljeni Lazar Radičević. Od takmičara nedostajao je samo Rade Špegar, koji je otputovao kući u Šabac da se odmori. Bili su tu i vođe tima Đorđe Krtinić i Dušan Đukić, kao i „borci” iz prvih redova podrške darovitima: Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije, Magda fon Burg, majka odnedavno najboljeg takmičara iz matematike na svetu, i profesor Vladimir Janković, iz Društva matematičara Srbije, inače Teodorov mentor. Posle konferencije za medije u Matematičkoj gimnaziji, pre koje su već bili na dva prijema: kod predsednika Srbije i ministra prosvete i nauke, stigli su u našu redakciju.

Odgovor na čestitke novinara bile su reči hvale Srđana Ognjanovića:

– Sad može da se vidi kolika bi bila šteta da ova deca nisu otputovala u Argentinu. Napravili ste dobar potez. Za mene je to događaj godine. Povratak đačkih uspeha na naslovne strane umesto priča o tome kako su se deca potukla…

– Nažalost, ljudi radije čitaju ove druge priče. Ali, voleo bih da nastavimo saradnju kada budete otišli na studije u inostranstvu. Da nam pošaljete svoje utiske o boravku i sticanju znanja na svetskim univerzitetima gde ćete nastaviti školovanje. Bio bi to način da prenesete iskustva i ostanete u vezi sa ovom zemljom – kazao je Dragan Bujošević, glavni i odgovorni urednik „Politike”.

U ime roditelja olimpijaca Magda fon Burg zahvalila se „Politici” za donaciju kojom je osiguran odlazak srpske ekipe na Svetsku matematičku olimpijadu.

– Postojao je plan „Be” da se moj sin takmiči u ekipi Crne Gore. Tako da ste svesno, ali i ne sluteći za moj rezervni plan, učinili i jedan patriotski čin – obznanila je Magda fon Burg i pohvalu za objavljivanje dobrih vesti na naslovnoj strani našeg lista proširila blagom kritikom.

– Ovo nije prvo Teodorovo olimpijsko zlato nego četvrto, a tek sada se našlo na naslovnoj strani. Ne mora dete da bude baš najbolje na svetu da bi se čulo za njegove uspehe, a to mnogo zavisi od medija – primetila je Magda fon Burg.

Olimpijci koji su završili Matematičku gimnaziju nastavljaju školovanje u svetu: Teodor na Oksfordu, Rade na Stenfordu, Dušan na Kembridžu, Igor na Kalteku. Uslovi za rad u Srbiji su ključ njihovog povratka posle studija na svetskim univerzitetima.

Koji su konkretno uslovi koji bi trebalo da se ostvare da bi se trenutno najbolji mladi matematičar vratio u Sriju posle školovanja u inostranstvu?

– Nije sve u novcu. Voleo bih da se bavim matematikom, idem na seminare, da je promovišem, ali dobar deo vremena bih proveo u inostranstvu gradeći poznanstva i veze. Ovde su za matematičare uslovi dobri, više brinem ako bih se opredelio za usavršavanje u nekoj drugoj nauci. Ali, sada ne razmišljam puno o tome, jer imam dovoljno vremena pred sobom – zaključuje Teodor fon Burg.

Mlađi olimpijci Lazar, koji je sada treći razred, i Ivan, gimnazijalac druge godine, ne razmišljaju o studijama. Preči im je uspeh u srednjoj školi i na budućim olimpijadama.

Internacionalna olimpijada iz matematike sledeće godine se održava na Kubi. Novac za putovanje valjda neće biti problem.

– Matematička gimnazija ima namenski fond za donacije iz kojeg se finansiraju pripreme i putovanja učenika na takmičenja u svetu. Ima velikih kompanija koje su do sada uplaćivale manje ili veće iznose, ali među njima najmanje je srpskih. Najveća radost bila je anonimna uplata u taj fond, vredna 200 dinara. Siguran sam da je to delo đaka koji se odrekao užine, koji nema mnogo, a spreman je da da sve – rekao je Ognjanović.

Na pitanje da li čitaju „Politiku” i novine uopšte olimpijci kažu: „Da”, kad su na naslovnim stranama.

– Moja mama čita redovno „Politiku” od početka do kraja, a ja samo ono što mi preporuči – „prozvao” je Teodor.

U toku leta daroviti matematičari uglavnom planiraju odmor, ali Teodor ide na letnji matematički kamp u Lion, gde će se i odmarati i učiti.

Na pitanje da li im ikada dosadi matematika, odgovaraju da za to ima još vremena.

———————————–

Obradović: država čini dosta, ali ne dovoljno

Da država čini dosta, ali ne i dovoljno po pitanju ulaganja u mlade talente i da je potrebno povećati izdvajanja iz budžeta za te potrebe rekao je juče Žarko Obradović, ministar prosvete i nauke, na prijemu olimpijaca kojem nije prisustvovao Teodor fon Burg.

Milenija Simić-Miladinović