Јуче су председници сва четири репрезентативна синдиката образовања имали састанак са премијером Александром Вучићем и министрима Кори Удовички и Срђаном Вербићем. Премијер се задржао врло кратко и обавестио нас је да очекује да се у задњем кварталу године, плате у просвети повећају за 4%, а можда и целих 5%, ако убеде ММФ у оправданост таквих поступака Владе!? Затим је премијер отишао јер има важнија посла и оставио председнике да воде недефинисане разговоре са присутним министрима. Према томе разговор премијера Александра Вучића са представницима репрезентативних синдиката образовања завршен је без конкретног договора. Премијер је поновио ранији став да ће просветни радници бити први који ће осетити бољитак, али није рекао ни колику помоћ могу запослени да очекују, нити када ће она бити исплаћена.

Покренули смо питање реализације помоћи, која је дефинисана у Споразуму, приликом изласка из штрајка од 18.02. 2015. ГСПРС НЕЗАВИСНОСТ сматра да помоћ треба да се дели тако да они који су највише оштећени и добију највише, што је став и других синдиката у образовању. Међутим, образложено је да помоћ мора да чека ребаланс буџета, крај августа или септембар и наравно ММФ дозволу!?
Министра Вербића и Премијера Вучића смо поново упознали са чињеницом да неко у Министарствима финансија и Министарству рада и запошљавања кочи доношења три нова ПКУ-а за: високо образовање, студентски стандард и предшколско образовање и васпитање. Министарка Удовички је говорила о Зaкону о платним разредима и групама. Наводно, Нацрт закона се очекује 01. јула 2015. године, па потом следи јавна расправа и усвајање Закона који би се примењиваo од 01. јануара 2016. године, или НЕШТО мало касније, ако се МИ СЛОЖИМО. Шта рећи о Закону који нисмо ни видели, а из образложења Министарке, бар за сада, не треба гајити нека велика очекивања од њега, јер ко зна шта ће он изродити? Дакле још једна поподневна шетња по киши или како неки рекоше још једно узалудно изгубљено поподне!?

Београд, 25. 06. 2015. проф. др Томислав Живановић