ZA NJEGA NEMA KRIZE

Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta, ponovio se nekretninom i „tojotom“ vrednom bar 17.000 evra, dok se za studente nema dovoljno para

BEOGRAD – Ima se, može se!

Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu, ponovio se stanom i automobilom, saznaje Kurir!

Uvidom u novu imovinsku kartu, koju je predao Agenciji za borbu protiv korupcije, vidi se i da su mu lična primanja „blago“ uvećana (pogledaj okvir).

I dok srpski studenti protestuju i blokiraju fakultete zbog lošeg položaja i traže smanjenje školarina i povećanje broja studenata na državnom budžetu – na šta iz Univerziteta poručuju da nema dovoljno novca – beogradski rektor u novom izveštaju prijavljuje stan od 55 kvadrata, dok je „pežo 206“ iz 2003. zamenio „tojotom urban kruzer“ iz 2010. godine, koja, u zavisnosti od opreme, košta između 17.000 i 20.000 evra.

 

Branko Kovačević za Kurir potvrđuje da se stan vodi na njega, ali kaže da u njemu živi njegova majka.

– Stan se vodio na mog očuha, pa sam, nakon što je preminuo, njegovoj familiji isplatio deo stana. Automobil jesam kupio, ali na petogodišnji lizing, dok sam stari ostavio sinu – objašnjava Kovačević. Upitan kako komentariše to što studenti svakodnevno protestuju zbog lošeg položaja, a on poručuje da fakulteti nemaju dovoljno novca za studentske zahteve, odgovara:

– Mora se naći nov model finansiranja. Ali ne može se sve rešiti protestima, već razgovorom. Svaki fakultet određuje plate profesora. Moja primanja su uvećana za procenat inflacije, odnosno troškove života – zaključuje naš sagovornik.

Šta piše u imovinskoj karti

* rektorska plata 88.000

* Plata na ETF 110.000

* ETF – naučni rad

(autorski honorar, prosek za 2009) 88.069

*Iznosi u dinarima, podaci Agencije za borbu protiv korupcije

Plate dekana na Beogradskom univerzitetu

 

КURIR