Свршени осмаци у оквиру мале матуре полагали тест из српског, односно матерњег језика, а сутра полажу из математике. Министар просвете Жарко Обрадовић извукао комбинацију питања под редним бројем један. Објављен кључ са тачним одговорима са данашњег теста.

Решење за српски језик

Решење за русински језик

Решење за хрватски језик

Решење за словачки језик

Решење за румунски језик

Решење за албански језик

Решење за мађарски језик

9.47 – Министар просвете Жарко Обрадовић у директном преносу на РТС-у извукао комбинацију питања под редним бројем један.

Око 70.000 ђака осмог разреда у Србији полагало је први део обавезног завршног испита, тест из српског, односно матерњег језика, а министар просвете Жарко Обрадовић оценио је да је све прошло у најбољем реду.

„Разговарао сам са супервизорима, ђацима и родитељима данашње полагање протекло је без икаквих проблема“, рекао је Обрадовић новинарма у београдској Основној школи Јелена Ћетковић.

Обрадовић је рекао да су ђаци углавом задовољни како су урадили тестове и да ће се права слика добити тек по објављивању коначних резултата.

После разговора са ђацима, министар је рекао новинарима да „већина сматра да су тестови били лакши него на проби мале матуре пре месец дана“.

Подсећајући да су осмаци на пробним тестовима „били изненађени дужином текстова“, он је истакао да је „општи утисак да ће деца морати више да раде“.

„Мала матура ни за њих ни за нас није обичан тест“, рекао је Обрадовић и објаснио да се „много тога посредно истражује“, па ће анализа „нивоа до кога смо дошли по генерацијама, школама и окрузима“ показати да ли су потребне промене методологије.

Он је истакао да се може очекивати да ће досадашња промена приступа помоћи да се на међународним такмичењима постигну бољи резултати.

Министар Обрадовић је, пре почетка теста, у директном преносу на Првом програму РТС-а и Првом програму Радио Београда извукао комбинацију питања под редним бројем један.

Будући средњошколци сутра излазе и на тест из математике, а више од 70.000 ученика осмог разреда конкурисаће за једно од 79.839 места у средњим школама.

У гимназијама има места за 22 одсто осмака, у четворогодишњим стручним школама 59 одсто, школама трећег степена 16 одсто, а у уметничким школама два одсто места.

Мала матура је најтежа до сада, јер је 75 одсто задатака непознато и 25 одсто је са измењеним редоследом одговора, или бројевима у односу на задатке из збирке.

Календаром уписних активности предвиђено је да ће коначни резултати завршних испита бити познати до 25. јуна.

Распоред ученика по школама, смеровима гимназија и образовним профилима, као и упис у првом кругу планирани су за 7, 8. и 9. јул, док ће други уписни круг бити завршен 12. јула.

Приликом уписа у гимназије и средње стручне школе, редослед кандидата утврђује се на основу успеха на завршном испиту, са кога се може понети максималних 40 бодова, општег успеха од 6. до 8. разреда и резултата на такмичењима током осмог разреда.

Успех у претходном школовању, како је навео, доноси максималних 60 бодова, при чему ће ђаци и ове године попуњавати листу од 20 жеља.