Upitnik

Поједине школе приликом уписа малишана у први разред траже од родитеља да у посебне обрасце упишу националност, стручну спрему, занимање и радно место

На обрасцима новосадских основних школа за упис деце у први разред и даље постоје рубрике у којима се тражи од родитеља да упишу националност, стручну спрему, занимање и радно место иако они по закону нису у обавези то да ураде. При том, повереник за информације Родољуб Шабић упозорио је Министарство просвете још прошле године да од родитеља не могу тражити такве податке и да се та пракса одмах укине.

Упис малишана, иначе, траје до 31. маја, а родитељи приликом уписа, поред извода из матичне књиге рођених, лекарске потврде и личне карте на увид, треба да попуне и поменути упитник.

Дискреција загарантована

Како тврде поједини директори новосадских основних школа, родитељима остављају на вољу да ли ће испунити сва поља у обрасцу који је сачинило Министарство просвете, или само основне податке.

– Поучени најновијим дешавањима и скандалом са пројектом „wебskola“, где су од родитеља тражени подаци о деци за страну фирму, ми приликом уписа не захтевамо од родитеља да попуне све рубрике ако не желе. Потребни су, наравно, основни подаци, име и презиме ученика, адреса и број телефона, али не морају да се изјашњавају о стручној спреми и радном месту. Ако и наведу све податке, треба да знају да је дискреција загарантована и да њихове податке нико неће злоупотребити – тврди Милорад Чудић, директор ОШ „Иво Лола Рибар“.

Одавање података кршење Устава

Уколико се од родитеља приликом уписа детета у школу тражи да доставе и податке које не желе, имају право да се са захтевом за заштиту обрате поверенику за информације од јавног значаја, који ће, као институција, одмах реаговати. Родитељи треба да знају да је одавање података које не желе да саопште кршење Устава и угрожавање њихових права. Међутим, надлежни поручују да родитељи морају доставити приликом уписа основне податке о деци, попут имена и презимена, броја телефона, лекарског уверења и личне карте на увид.

Ни директор ОШ „Коста Трифковић“ Милан Спасојевић не инсистира да родитељи у његовој школи попуњавају податке са овог обрасца.

– На обрасцу се траже националност детета и родитеља, стручна спрема и занимање, али наравно да родитељи нису у обавези то да попуне. Требају нам број телефона, име и презиме и сви ти подаци иду у јединствени електронски систем Министарства просвете. Ипак, не можемо уписати дете а да му не знамо име и презиме – објашњава Спасојевић.

Како је објаснио повереник за информације Родољуб Шабић, Устав Републике Србије је у члану 42 зајамчио заштиту података о личности и утврдио да се прикупљање, држање и коришћење тих података уређују законом.

Националност осетљив податак

– Сходно томе, Закон о заштити података о личности предвидео је да је обрада података о личности допуштена само под једним од два услова, и то ако се врши по основу из неког закона, или ако се врши уз пристанак лица о чијим се подацима ради. Министар просвете Жарко Обрадовић пружио ми је уверавања да ће с тим у вези предложити измене Закона о основном систему образовања и васпитања које би требало да буду усвојене пре годишњих одмора. Родитељи имају пуно право да од оног ко им податке тражи захтевају да им објасни којим законом је то предвиђено. Национална припадност или верско опредељење су нарочито осетљиви подаци и могу се обрађивати искључиво уз пристанак родитеља – упозорава Шабић.

Лариса Оноди, Нови Сад