Roditelji đaka požarevačke osnovne škole “Kralj Aleksandar Prvi” već tri dana deci ne dozvoljavaju da pohađaju nastavu. Razlog je što je u odeljenje njihove dece premešten učenik B. R. (13), osumnjičen da je seksualno zlostavljao druga iz odeljenja u januaru za vreme velikog odmora. Dok se ne iseli iz te sredine, roditelji su poručili da svoju decu neće slati u školu.

Osnovna škola „Kralj Aleksandar Prvi”

Na vanrednom roditeljskom sastanku, koji je održan 2. marta, roditelji su se dogovorili da direktoru škole upute zahtev da B. R. iseli iz razreda njihove dece. Oni su tada zapretili da decu neće slati na nastavu ukoliko B. R. do 9. marta ne bude premešten iz njihovog odeljenja.

Kako se to nije desilo do tog dana, roditelji ne šalju decu u školu i tvrde da dok se njihov zahtev ne ispuni, sedmaci neće dolaziti na nastavu i da to čine iz bezbednosnih razloga. Direktor škole Goran Seger kaže da on bez saglasnosti roditelja, odnosno staratelja B. R, nema pravo da tog učenika premesti.

– Tačno je da već treći dan većina učenika ne dolazi na nastavu. U sredu je u tom odeljenju bilo samo šest učenika, a 22 ih nije došlo. O tome sam upoznao prosvetnu inspekciju i školsku upravu Ministarstva prosvete u Požarevcu. Po zakonu ja nemam pravo da tog učenika bez saglasnosti roditelja, odnosno staratelja, premestim u drugu školu. Na osnovu sprovedenog disciplinskog postupka B. R. je kažnjen smanjenjem ocene iz vladanja i premeštanjem u drugo odeljenje – rekao je juče za “Blic” direktor Seger

U Školskoj upravi Ministarstva prosvete u Požarevcu kažu da se roditelji u ovom slučaju “igraju decom” i da njihov ultimatum neće dovesti do ispunjenja njihovog zahteva.

– Tvrdim da su deca u školi bezbedna i da ne postoji bojaznost roditelja za svoju decu jer je u toj školi bezbednost baš zbog tog slučaja podignuta na najviši nivo. Sa tim učenikom posebno rade profesori i pedagozi i cela situacija je pod kontrolom. Direktor nema pravo da učenika premesti u drugu školu. Roditelji koji deci ne dozvoljavaju da idu u školu krše zakon jer su deca istrgnuta iz sredine kojoj pripadaju. Apelujem na roditelje da decu puste na nastavu jer su ona zaista bezbedna. U ovom slučaju deca gube nastavu, a profesori nisu u obavezi da im časove nadoknade. Ukoliko roditelji i dalje budu odbijali da decu pošalju na nastavu, prvi korak biće da ih inspekcija materijalno kazni. Nadam se da će preovladati razum i da do toga neće doći. Najgore bi bilo za učenike da na kraju školske godine polažu razrednu nastavu – kaže Vesna Zdravković, načelnica Školske uprave u Požarevcu.

Mlađima suditi kao u Engleskoj

– U Srbiji bi trebalo što pre promeniti zakon da mlađi od 14 godina koji naprave neko krivično delo idu zajedno sa roditeljima na psihoterapije, a u slučaju da ponove bilo kakvo krivično delo, postaju odgovorni kao i punoletnici – kaže za “Blic” Dobrivoje Radovanović, bivši direktor Instituta za kriminologiju.

Ako ponovi krivično delo, on se više ne tretira kao zaštićen pred zakonom i može da dobije kaznu zatvora kao i neko ko ima 20 godina.

– U Engleskoj je tako sa decom od 10 godina pa naviše. To je zbog toga što je neko sa 13 godina već snažan da može da prebije bilo koju ženu ili da napravi bilo koje drugo krivično delo, a mi ga spasavamo sankcije. Za to je kriv zakon i ništa drugo. Mora se postaviti zakon tako da ovakvih slučajeva bude što manje – kaže Radovanović. B. V.

BLIC