ПРАВДА

tomislav-zivanovic-foto-m-milankovic

Ставови Владе Србије и синдиката у образовању се не приближавају и док министар просвете апелује да је „крајње време“ да се штрајк обустави, са друге стране стижу најаве да ће своја права просветари тражити и у Стразбуру  утисак је после округлог стола „Куда иде образовање у Србиjе“, на коме је, уз министра Жарка Обрадовића, учествовао и председник ГСПРС „Независност“ Томислав Живановић. Он тврди да се и у оним школама које су престале да штрајкују, размишља о обнови штрајка и о потпуној обустави рада, док из министарства тврде да штрајк јењава.

– Ићи ћемо до краја, нема повратка. Највероватније ће одлучити суд у Србији, а можда и онај у Стразбуру. Нажалост, анкетирања су показала да већина школа најављује потпуну обуставу уколико дође до смањења плата онима који су штрајковали, па ћемо се тако и даље терати. По мени је излаз у потписивању другачијег, квалитетнијег колективног уговра рекао је Живановић.

Он је одбацио одговорност синдиката за неодржане часове.

– У образовање мора да се уведе вредновање квалитета и да такмичарски дух. Потребно је да они који квалитетније раде зараде више, дакле, не тражимо више пара, него бољу прерасподелу у оквиру буџета  рекао је Живановић.

Министар Обрадовић, међутим, јуче је изразио наду да ће решење би¬и пронађено врло брзо.

– Имамо три синдиката и њихови предлози су различити, па ћемо у среду са тим имати нове разговоре рекао је Обрадовић. Он оцењује да је штрајк изашао из оквира напора за побољшање статуса и да је прерастао у борбу за синдикално чланство.

– Постоји теза неких синдиката да водим рат против њих. Овде се ради о поштовању закона. Чињеница је да је један број школа обуставио рад и упозоравам да је то противзаконито –рекао је министар прсвете.

Д. Б.