Новосађанка Милица Којић је са пријатељем захваљујући наградној игри отпутовала у Перу, али се испоставило да је путовање било параван за транспорт наркотика. Провела је у притвору три месеца. Милица је покренула организацију „Потез за опрез“ чији је циљ подизање свести младих о томе колико је лако постати жртва нарко-картела.

С "наградног путовања” у затвор

 

Бесплатно путовање у Перу студенткињу из Новог Сада коштало је три месеца притвора. Дрогу сакривену у коферима које је добила на поклон, по повратку из те јужноамеричке државе, открили су италијански карабињери.

Миличин латиноамерички сан се претворио у кошмар када је по повратку из Перуа за Београд, док је са пријатељем чекала преседање у Милану, италијанска полиција упала у њихову хотелску собу и у зидовима кофера пронашла 2,5 килограма кокаина.

„Један од карабињера вади оне шипке за које се вуче кофер и окреће гледа и у том тренутку ми само пада на памет – океј, ја нисам прегледала свој кофер. Ја нисам могла да претпоставим да би могло да буде ту. И онда креће то цепање зидова“, каже жртва преваре Милица Којић.

Она каже да је то је тотални шок. Само се сећа реакције да се окреће према свом другу, гледа га у стилу јеси знао?

Све је почело када је друг позвао на поклон путовање. Превоз и смештај плаћени, обећан и џепарац. У великодушност земљака, који је финансирао пут, угостио их у Перуу и поклонио им кофере, није сумњала све до хапшења.

„Знам, сад звучи стварно како сам могла толико да не размишљам, али је стварно све било тако. Професионално урађено, нисам могла да помислим уопште“, каже Милица.

После три месеца у притвору, Милица је ослобођена. Њен сапутник осуђен је на четири године.

„У овом случају је реално да је она искоришћена као маска да овај не би ишао сам и да би имао партнера јер је много мање сумњиво да он у хотелу борави сам“, Драган Ракић, начелник Одељења за сузбијање наркотика у ПУ Београд.

Оваквих превара ће бити све више јер су млади сиромашни и лакомислени, тврде криминолози.

„Препорука младим људима јесте да буду рационални, да буду интелигентни, да бистро реагују на понуђене ситуације, разних понуда да ништа у томе није бесплатно. Треба једноставно да увиде да иза таквих понуда стоји нека лоша намера“, каже криминолог Душан Давидовић.

После оваквог искуства, Милица је покренула организацију Потез за опрез чији је циљ подизање свести младих о томе колико је лако постати жртва нарко-картела.

РТС