Nacionalnu ekipu Srbije činile su četiri učenice, tri iz Beograda i jedna iz Niša, i sve su osvojile medalje, među njima i jednu zlatnu, u konkurenciji 87 mladih matematičarki iz 22 zemlje Evrope i SAD

matematičarke, medalja, tanjug

BEOGRAD – Roditelji, rodbina, prijatelji i profesori dočekali su sinoć na beogradskom aerodromu ekipu Srbije koja je u Luksemburgu na Drugoj evropskoj matematičkoj olimpijadi za devojke, ekipno podelila prvo mesto sa reprezentacijama Belorusije i SAD, kao gostom takmičenja.

Nacionalnu ekipu Srbije činile su četiri učenice, tri iz Beograda i jedna iz Niša, i sve su osvojile medalje, među njima i jednu zlatnu, u konkurenciji 87 mladih matematičarki iz 22 zemlje Evrope i SAD.

Anđela Šarković učenica niške Gimnazije „Svetozar Marković“ ponela je zlato, Marijana Vujadinović učenica drugog razreda Matematičke gimnazije iz Beograda i Tamara Šekularac, četvrti razred te škole, osvojile su srebro, dok je Jelena Trišović, treći razred Matematičke gimnazije, osvojila bronzanu medalju.

“Zlatna” Anđela rekla je da je konkurencija na olimpijadi bila teška. “Spremale smo se, ali matematiku volim i radimo na ovome već duže vreme”, rekla je Anđela po sletanju na aerodrom i navela da je osim za zadatke, bilo vremena i za druženje.

Marijana Vujadinović rekla je da se za takmičenje intenzivnije spremala nekoliko nedelja. Marijana je učestvovala i na prošlogodišnjoj Prvoj olimpijadi za devojke, ali je kako kaže, ove godine bila veća konkurencija.
Rukovodioci tima su Marija Jelić i Miloš Stojaković, koji je objasnio da je takmičenje trajalo dva dana.
Svakog dana devojke su radile po tri zadataka, koje lokalna komisija izabere i zadaci su vrlo blizu nivoa koji se radi na međunarodnoj matematičkoj olimpijadi i drugim najvećim takmičenjima, rekao je Stojaković, inače sa Univerziteta u Novom Sadu.

Komentarišući gostovanje ekipe iz SAD, on je naveo da je zbog njih, kao svetske sile, ove godine bilo “jače” takmicenje.
“Znali smo da je naša ekipa dobra, ali zbog jake konkurencije i za nas je ovaj uspeh pomalo iznenađenje, ali i potvrda da su naše matematičarke stvarno dobro radile”, rekao je Stojaković, član ekipe koja je pripremala našu reprezentaciju.

Svoje učenice na aerodromu dočekao je i direktor Matematičke gimnazije u Beogradu Srđan Ognjanović koji je ukazao na potrebu da se matematika više afirmiše među devojkama. Izbor naše ekipe i njeno učešće na takmičenju organizovalo je Društvo matematičara Srbije.

КURIR