У влади Србије данас ће бити одржан састанак представника синдиката образовања са ресорним министрима Жарком Обрадовићем и Млађаном Динкићем, на којем челници синдиката, како су рекли Танјугу, не очекују да се прибегне замрзавању плата у просвети.Према речима председника синдиката просвете „Независност“ Томислава Живановића, на састанку, који ће почети у подне, биће речи о припремама за ребаланс буџета и о протоколу о зарадама.

„Не очекујемо замрзавање плата“, рекао је Живановић Танјугу и навео да је према ранијем протоколу предвиђено да просветним радницима у октобру буде повећана зарада за око један проценат, али да ће на преговорима покушати да издејствују нешто више новца за просвету.

Просечне плате у просвети мање од републичког просека

Председник синдиката просвете „Независност“ Томислав Живановића рекао је данас да је просечна плата у Србији око 42.000 динара, а у образовању 36.000 динара.

„Нећемо дозволити замрзавање плата у просвети и то ћемо поручити влади“, рекао је Живановић пред данашњи састанак представника владе и синдиката просвете.

Тема разговора су, како је Живановић рекао, припреме за ребаланс буџета, протокол о зарадама и опште стање у образовању.

„Нисмо оптимисти у исходу преговора с обзиром на однос претходне владе према просвети, јер оно што је зависило од државе није испоштовано“, рекао је Живановић.

Наводећи да нема земље у којој је просечна плата у просвети мања од просека у држави, Живановић је истакао да синдикати очекују да „оно што имамо распоредимо адекванто“.

„Не може возач у некој агенцији да има већу плату од професора“, рекао је Живановић и навео да се проблем технолошког вишка у просвети може решити кроз преквалификацију и ангажовање у образовању одраслих.

Тема разговора биће и положај колега који имају четврти степен стручне спреме а на минималцу су, рекао је Живановић.

Како се приближава почетак школске године, синдикати у просвети све су активнији и неки су већ најавили протест због лошег стања у образовању, док други сматрају да најпре треба преговарати са владом а тек у случају неуспеха разговора организовати штрајк.

Унија синдиката просветних радника Србије најавила је да ће у Београду одржати штрајк упозорења 3. септембра због стања у образовању.

„Та одлука донета је још у јуну“, рекао је Танјугу председник Уније Драган Матијевић и навео да ће позвати и друге синдикате образовања да им се придруже.

Челници преостала три репрезентативна синдиката у просвети, Синдиката образовања Србије, Синдиката просвете „Независност“ и Синдиката радника у просвети Србије, међутим, сматрају да прво треба преговарати са владом.

То је, како су навели у изјавама Танјугу, логичнији корак, оценивши да је најава Уније, само „маркетиншки“ потез.

РТВ