U Vladi Srbije sutra će biti održan sastanak predstavnika sindikata obrazovanja s resornim ministrima Žarkom Obradovićem i Mlađanom Dinkićem

Na tom sastanku čelnici sindikata, kako su rekli, ne očekuju da se pribegne zamrzavanju plata u prosveti.

Prema rečima predsednika sindikata prosvete „Nezavisnost“ Tomislava Živanovića, na sastanku, koji će početi u podne, biće reči o pripremama za rebalans budžeta i o protokolu o zaradama.

„Ne očekujemo zamrzavanje plata“, rekao je Živanović i naveo da je prema ranijem protokolu predviđeno da prosvetnim radnicima u oktobru bude povećana zarada za oko jedan procenat, ali da će na pregovorima pokušati da izdejstvuju nešto više novca za prosvetu.

„Tema razgovora biće i položaj kolega koji imaju četvrti stepen stručne spreme, a na minimalcu su“, rekao je Živanović.

Kako se približava početak školske godine, sindikati u prosveti sve su aktivniji i neki su već najavili protest zbog lošeg stanja u obrazovanju, dok drugi smatraju da najpre treba pregovarati sa vladom, a tek u slučaju neuspeha razgovora organizovati štrajk.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je da će u Beogradu održati štrajk upozorenja 3. septembra zbog stanja u obrazovanju.

„Ta odluka doneta je još u junu“, rekao je predsednik Unije Dragan Matijević i naveo da će pozvati i druge sindikate obrazovanja da im se pridruže.

Čelnici preostala tri reprezentativna sindikata u prosveti, Sindikata obrazovanja Srbije, sindikata prosvete „Nezavisnost“ i Sindikata radnika u prosveti Srbije, međutim, smatraju da prvo treba pregovarati sa vladom.

To je, kako su naveli, logičniji korak. Oni su ocenili da je najava Unije samo „marketinški“ potez.

Dnevni akter