KV11

Сваког дана више од 340 ученика из села Витановац код Краљева путује десет километара до суседних села где похађају наставу. Санација њихове матичне школе, која је тешко оштећена у земљотресу, почела је ових дана захваљујући донацији београдске општине Врачар.Већина деце из Витановца мора да порани да би на време стигли на први јутарњи аутобус који саобраћа из села ка местима где похађају школу, док се њихова, која је оштећена у земљотресу обнавља.

Већина су из засеока, удаљених и по 2 километра и прелазе магистралне путеве и пругу Краљево – Крагујевац.

Млађи узрасти путују до села Стубал. Многи се честито нису ни расанили, а већ се налазе у аутобусу и путују десет километра кроз поморавски крај.

Стубал је просто живнуо од када у њихову сеоску школу сваког јутра долази 50 деце из Витановца.

„Мени је сада лепо у овој школи. Јако ме радује што су нас деца из Стубла јако лепо прихватила. Бићемо овде све док се не поправи наша школа“, каже ученица из Витановца Милена Павић.

У школи у Витковцу, капацитети су, не дуплирани, него четвророструко већи од када долази око 300 витановачких ученика. Све подсећа на осамдесете године када је школу похађало пет пута више ученика него данас.

„Тачно је да је осамдесетих година школу у Витковцу похаћало око 600 ученика. Сада све подсећа на те године и било би лепо да тако остане“, каже директорка ОШ „Бранко Радичевић“ у Витковцу Биљана Танасковић.

Витановац је село које је најтеже погођено земљотресом. Ни школа у Витановцу није поштеђена. Попуцали су стубови и хоризонталне носеће греде.

 

KV21

Београдска општина Врачар је донатор 11,5 милиона динара неопходних за санацију основне школе у Витановцу.

„Радови се изводе споља и унутра. Школа ће ускоро бити много лепша и безбеднија за рад“, каже директорка Основне школе у Витановцу Славица Станковић.

Док се не окончају радови деца ће путовати, а аутобуси за њих су бесплатани. Режим аутобуског саобраћаја између ових поморавских села такође је прилагођен потребама ученика и родитеља.