TANJUG

rts

Protest u školama ušao je u šestu nedelju zbog zahteva sindikata za bolji materijalni položaj, i kako najavljuju iz štrajkačkih odbora, spremni su da protestuju do kraja školske godine.

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SPRS) prihvatili su 4. februara Protokol koji je ponudila Vlada Srbije o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti.

Međutim, predsednik SPRS Slobodan Brajković odmah je povukao potpis i pridružio se Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije i sindikatu „Nezavisnost“ u nastavku protesta.

Protokolom je predviđeno povećanje zarade za nešto više od 13 odsto do kraja godine, uz uslov da poboljšnje materijalnog položaja zaposlenih zavisi od realnih makroekonomskih kretanja i većeg rasta budžetskih prihoda od planiranih.

Sindikati koji su nastavili protest traže povećanje zarada od majske i oktobarske plate za po pet odsto.

Oni traže usklađivanje zarada s indeksom potrošačkih cena, odnosno povećanje zarada na godišnjem nivou za 18 do 20 procenata.

Pred toga, ne odustaju ni od zahteva za izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izmenu Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole i domove učenika, o kome su pregovori počeli.

U protestu su duže od mesec dana Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Iz Ministarstva prosvete upozoravaju da će štrajkačima biti umanjene zarade, dok čelnici sindikata odgovaraju da će time biti doveden u pitanje regularni završetak godine.