Савез самосталних синдиката (ССС), синдикат „Независност“ и Унија послодаваца Србије најавили су данас да ће против министра рада Расима Љајића покренути кривичну пријаву због давања репрезентативности Конфедерацији слободних синдиката.

Srbija, sindikati, prijave, Rasim Lajić, Snežana Lakićević, zoom

Како је речено на данашњој конференцији за новинаре, кривична пријава, због те одлуке, биће покренута и против државног секретара у Министарству рада и социјалне политике Србије Снежане Лакићевић.

„Конфедерацији слободних синдиката дата је репрезентативност, а због такве одлуке Одбор за утврђивање репрезентативности синдиката и удружења послодаваца, поднеће кривичну пријаву против одговорних и цела прича ће се пренети и на међународни ниво“, казао је председавајући тог одбора Зоран Михајловић.

Михајловић: Ми само бранимо закон

Он је нагласио да Одбор за утврђивање репрезентативности синдиката не оспорава никоме репрезентативност уколико се она докаже, али да то овде није случај.

„Ми само бранимо закон и желимо да се он поштује“, казао је Михајловић.

Према његовим речима, синдикат је пре годину ипо тражио да се утврди тачан број запослених, али тих података још увек нема, а они су неопходни и кључни да би знали како утврдити репрезентативност синдиката.

Представници синдиката „Независност“ казали су да представници Владе Србије који су чланови Одбора за утврђивање репрезентативности синдиката од самог старта, рад тог одбора покушавају да доведу на ниво који одговара влади.

„Осим изнутра, ту намеру су покушали да спроведу и формирањем независне комисије за утврђивање репрезентативности, а то није у складу са законом“, тврде у синдикату Независност.

Генерални секретар Уније послодаваца Србије Бошко Савковић казао је да је репрезентативност синдиката у Србији доведена до апсурда и да се користи за манипулацију, а не за оно за шта је предвиђено.

„У Србији је питање репрезентативности ствар политичке одлуке, односно које партнере држава жели, а не ствар закона. Питање репрезентативности је питање политичке одлуке“, казао је он додајући да осим својих предузећа, сада свака политичка партија жели да има и свој синдикат.

Љајић: Министарство постало колатерална штета

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић изјавио је данас да је одлука о репрезентативности Конфедерације слободних синдиката донета на основу мишљења независне комисије и да ће, уколико читав случај стигне пред суд, министарсво поштовати сваку одлуку.

У изјави агенцији Бета Љајић је навео да решење о репрезентативности није потписао он, већ државна секретарка.

„Одлука је потписана на основу мишљења независне комисије, пошто је рад Одбора за репрезентативност синдиката блокиран“, казао је Љајић.

Министар нема ништа против да коначну одлуку донесе Управни суд и истиче да ће се свако решење поштовати.

„Ми смо затрпани тужбама. Министарство рада и социјалне политике постало је колатерална штета у односима репрезентативних синдиката и оних који то желе да постану“, казао је Љајић.

РТВ