Sindikati obrazovanja najavili su danas da će ponovo organizovati štrajk pošto nije ispoštovan prošlogodišnji sporazum sa sindikatima, i upozorili da su zaposleni u beogradskim školama diskriminisani

 Ponovo prazne učionice?

Ponovo prazne učionice?

BEOGRAD – Sindikati obrazovanja najavili su danas da će ponovo organizovati štrajk pošto nije ispoštovan prošlogodišnji sporazum sa sindikatima, i upozorili da su zaposleni u beogradskim školama diskriminisani, jer nemaju pravo na naknadu troškova za prevoz.

U dopisima ministru Žarku Obradoviću i gradonačelniku Draganu Đilasu, Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije upozoravaju da „Vlada nije ispoštovala nijedan termin koji je predložila, prihvatila i potpisala“, nakon dvomesečnog štrajka prošle godine.

„Da je to tako potvrđuje i nedonošenje Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u obrazovanju, koja je u januaru usaglašena sa Ministarstvom prosvete i nauke“, navedeno je u dopisu ministru Obradoviću.

U pismu gradonačelniku Đilasu, sindikati smatraju da su zaposleni u obrazovanju diskriminisani u odnosu na radnike u drugim državnim organima, jer ne dobijaju nadoknadu troškova prevoza ukoliko ne žele da koriste gradski prevoz.

Sindikati navode da će o protestima i štrajku javnost, nadležna ministarstva i gradonačelnik biti blagovremeno obavešteni. Forum beogradskih gimnazija prošle nedelje takođe je zatražio od gradske uprave da se zaposlenima u beogradskim školama, koji ne koriste javni prevoz i Bus plus kartice za dolazak na posao, isplaćuje mesečna novčana naknada za prevoz.

 

Večernje novosti