kurir

BETA
Predstavnici tri reprezentativna sindikata prosvete predala su danas resornim ministarstvima i Vladi Srbije predlog novog protokola u kome je predviđeno povećanje plata do kraja godine za 20 odsto, izjavio je predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) Slobodan Brajković

Brajković je agenciji Beta rekao da je u predlogu zatražena izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja, potpisivanje kolektivnog ugovora, povećanje plata za oko 20 odsto i isplata jubilarnih nagrada za 2009, 2010. i 2011. godinu.

On je kazao da su predloženi protokol ministarstvima prosvete i finansija i Vladi Srbije predali predstavici tri reprezentativna sindikata – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Granski sindikat prosvetnih radnika Nezavisnost i SRPS-a.

„Predali smo predlog novog protokola i sada očekujemo da sednemo i pregovaramo. U međuvremenu, škole će nastaviti štrajk i časovi će biti skraćeni na 30 minuta“, rekao je Brajković i dodao da će konačni dogovor biti zaključen samo jedinstvenim potpisom sva tri sindikata.

On je rekao da prema podacima SRPS-a oko 40 škola štrajkuje potpunom obustavom rada, dok se u oko 800 škola nastava odvija sa skraćenim časovima na 30 minuta.

Ministarstvo prosvete međutim tvrdi da je potpuna obustava rada zabeležena samo u 19 škola.

Sindikat obrazovanja Srbije jedini je prihvatio ranije ponuđeni protokol Vlade i doneo odluku o prekidu štrajka i pozvao škole koje su članice tog sindikata da od srede nastave normalan rad.

U potpisanom protokolu ne pominju se precizni procenti povećanja plata, ali taj sindikat tvrdi da bi plate prosvetnih radnika bile povećane do kraja godine za oko 14 odsto.