Izvor: Tanjug

tabla

Beograd — Sindikati prosvete trebalo bi danas da vladi i Ministarstvu prosvete upute dopis kojim traže nastavak pregovora o poboljšanju materijalnog položaja zaposlenih.

Ministar obrazovanja Žarko Obradović rekao je da će se o njihovim zahtevima najpre konsultovati sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Sindikati prosvete su odlučili, na sastanku u subotu, da se danas u ponedeljak uputi dopis sa zahtevima sindikata ministru prosvete, a sa njihovim zahtevima biće upoznat i predsednik Srbije Boris Tadić.

„Tražimo da se ponovo sedne za pregovarački sto i da se ova svojevrsna pat pozicija reši“, rekao je predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković.

On je naveo da je svakome stalo da se situacija, u kojoj zaposleni u prosveti štrajkuju mesec i po dana, što pre reši.

„Ne može ministar da kaže da pregovora više neće biti, jer nam ne ostaje drugo nego da štrajkujemo“, rekao je Brajković.

Sindikati prosvete koji od kraja januara štrakuju, nezadovoljni materijalnim položajem i stanjem u obrazovanju, pored zahteva za nastavak pregovora sa vladom najavili su da će 25. marta organizovati protestni miting u Beogradu.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Sindikat „Nezavisnost“ traže povećanje zarada od majske i oktobarske plate za po pet odsto, kao i usklađivanje zarada sa indeksom potrošačkih cena, za šta je, kako tvrde, potrebno manje od dve milijarde dinara.

Prosvetni radnici ne odustaju ni od zahteva za izmene i dopune Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i izmene Posebnog kolektivnog ugovora za osnovne i srednje škole i domove učenika, o kome su pregovori u toku.

Vlada je o zahtevima tri sindikata vodila pregovore do polovine februara i nakon već potpisanog Protokola o poboljšnaju materijalnog položaja, kojim je predviđeno povećanje zarade od oko 13 odsto, uz uslov da se u budžet sredstva slivaju po planiranoj dinamici.

Četvrti, Sindikat obrazovanja Srbije prihvatio je Protokol i izašao iz štrajka, a zaposlenima u prosveti koji su nastavili protest, Ministarstvo prosvete je poručilo da će dobiti umanjene zarade, odnosno da će im plate biti isplaćene u skladu da realnim vremenom rada.