У Београду повећање?

Просветни синдикати задовољни како Влада испуњава обећања дата овог пролећа, на крају протеста. Просветари чекају још једно повећање плата, исплате награда, отпремнина, као и нове колективне уговоре

Школска година у основним и средњим школама почеће, по свему судећи, без штрајкова и протеста. За разлику од претходних година када су претили штрајковима или организовали протесте упозорења, синдикати су овог лета, изгледа, задовољни Владом и ресорним министарством. Кажу да не планирају штрајк ако Влада испуни све што је обећала.

Пролећни штрајк, који је појео пола другог полугодишта, завршен је са дугачком листом захтева коју су синдикалци ставили пред Владу. Неки су већ испуњени, а остали чекају да дођу на ред.

– Договор око повећања зарада Влада је до сада испоштовала. Чекамо ребаланс и још једно повећање у октобру, тако да због тога нећемо сигурно штрајковати – каже за „Новости“ Драган Матијевић, председник Уније синдиката просветних радника. – Испунили су и један од наших кључних захтева, а то је измена Закона о основама образовања. Прихваћене су све наше сугестије, а посебно су нам биле важне оне које се односе на дисциплинске мере и број изостанака ученика.

У БЕОГРАДУ ПОВЕЋАЊЕ?

– Педложили смо граду Београду колективни уговор којим би плате запослених биле повећане за пет одсто из градског буџета – открива Брајковић. – Град има законску могућност да повећа зараде. Свугде у свету је уобичајено да људи у главном граду имају веће плате, с обзиром на то да је ту живот најскупљи. Тражили смо и одређени фонд из ког би, на пример, запослени могли да оду на рехабилитацију или на бањско лечење.

Матијевић каже да се још чека да држава одржи реч и исплати јубиларне награде за последње три године, као и отпремнине просветарима који су отишли у пензију. Јубиларне награде за 2009. и 2010. годину биће исплаћене из државне касе, а за 2011. исплатиће их локалне самоуправе. И отпремнине не чекају просветари у целој Србији, већ 720 наставника из Војводине.

И Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети, задовољан је испуњеним обећањима и каже да његово чланство неће започињати штрајк првог септембра, али упозорава да било које обећање које Влада не испуни може лако да промени ствари и изазове нови штрајк.

– Имали смо преговоре и у Министарству просвете и са премијером Мирком Цветковићем – каже Брајковић. – Влада је усвојила наших 30 примедаба на колективни уговор. Али, то је само привремени документ, јер ћемо догодине морати да правимо нови. Сада чекамо да нас позову из Министарства како бисмо и потписали тај колективни уговор, који је био један од разлога за незадовољство и за штрајк.

Брајковић каже да пажљиво прате да ли Влада поштује договор са синдикатима и да чекају још једно повећање у октобру.

– Видећемо како ће тећи договори око коефицијената за наредну годину, као и да ли ће колегама бити исплаћене јубиларне награде и отпремнине. Ако то не буде текло како треба, брзо се можемо организовати и започети нови штрајк – упозорава Брајковић.

 

И. МИЋЕВИЋ

 

„Вечерње новости“