Б-92

tabla

Ni posle mesec dana neredovne nastave i približavanja maturskih ispita, ne nazire se kraj štrajka prosvetara.Profesorske plate, i pored najava, ostale su nepromenjene, ali već na sledećem obračunu država najavljuje da će svako biti plaćen po učinku.

„Ako je Vlada Republike Srbije počela štrajk, evo, ja objavljujem završetak štrajka“, šaljivo je izjavio Žarko Obradović, ministar prosvete, na jednoj od konferencija za novinare.

Ali pošto štrajk nije počela Vlada već sindikati, onda je odgovor nešto drugačiji.

„Prestaće kada organi budu doneli odluku da prestane ili se dogovorimo sa vladom“, kaže Tomislav Živanović iz sindikata „Nezavisnost“.

Platni listići koji su uručeni prosvetarima i dalje glase na punu platu, i pored najave da će svako biti nagrađen prema učinku. Smanjenja su najavljena za naredni obračunski period, a ministar prosvete kaže da nema dileme da li je premijer u pravu kada najavljuje plaćanje po učinku.

„Pobogu, pa šta ja mogu da kažem kao član vlade!? Premijer je u pravu. Sistem obračuna isplata radi ministarstvo finansija i svi će biti plaćeni onoliko koliko su radili“, kaže ministar.

„Najverovatnije o svemu će odlučivati sudovi u Srbiji, a onda i u Strazburu, ako ne budemo zadovoljni svim ovim što je ovde“, odgovara Živanović.

I dok se profesori spremaju za sud, za đake kao da niko i ne mari. Maturantima osnovnih i srednjih škola ostalo je oko dva meseca nastave i onda će morati na prijemne ispite kao da su sve vreme išli u školu. Na činjenicu da nisu svi u jednakom položaju jer su neki imali pun čas, neki skraćeni, a neki nisu ni imali nastavu, sindikati ne prihvataju odgovornost za nadoknadu izgubljenog gradiva.

„Ja ne mogu da kažem ništa određeno, ali ne smatram da je odgovornost zaposlenih u ovoj situaciji veća nego odgovornost poslodavca“, kaže Živanović.

Nekadašnji ministar prosvete, koji se i sam borio sa štrajkovima, kaže da će đaci, kao i uvek kad su štrajkovi, ostati bez znanja.

„Lično mislim da je nemoguće nadoknaditi. Sa druge strane, oni koji zahtevaju da se puna plata da za nezarađeno vreme me demantuju. Jer oni tvrde da svirao ne svirao – radio ti svira. Po meni bi bilo potpuno ispravno da kažu radio sam 30 minuta, dajte mi 66 posto plate“, kaže Gašo Knežević, nekadašnji ministar prosvete.

Sindikalci i ministar će se za istim stolom ponovo naći u sredu. Pregovaraće o kolektivnom ugovoru.