Школе прокишњавају

Почетак наставе у школама од понедељка и даље је неизвесан. Отапање снега прави велике проблеме, само у 20 београдских школа кров прокишњава. До петка ће се знати које школе неће радити ни после 20. фебруара, поручују из републичке инспекције.

Неизвесност око почетка наставе у школама следеће недеље и даље траје. Велики проблем представља отапање снега, па само у Београду кров прокишњава у 20 школа. Коначна одлука о томе које школе неће радити ни после 20. фебруара, знаће се у петак.

Домар београдске ОШ „Стари град“ Драган Миликић каже да нема учионице у школи где кров не прокишњава, од трећег спрата до приземља.

У таквим просторијама није могуће држати часове.

Директорка ОШ „Дринка Павловић“ Милена Бићанин каже да је разочарана што школа неће бити у добром стању у понедељак, када треба да прими своје ученике. „Сви напори које улажемо и који ће трајати до понедељка, биће половични“, оцењује Бићанинова.

Вода понегде улази и у инсталације, што је додатни проблем али и опасност. Из Републичке инспекције апелују да нестручне екипе не врше поправке електричних инсталација.

„Преко школских управа прикупљамо све податке за све школе у Србији и тек ћемо у петак имати податак које све школе неће почети са радом од понедељка, јер нас очекује нови талас снега“, наводи начелник Републичке инспекције Велимир Тмушић. „Оно што нам је најважније је безбедност и здравље деце“, додаје Тмушић.

План надокнаде часова део је текућих обавеза. Тај посао неки су већ завршили.

Директорка ОШ „Михајло Петровић Алас“ из Београда Весна Недељковић каже да ће школска година трајати пет дана дуже. „Одлучили смо да једна субота месечно буде радна. Трудили смо се да то да унапред испланирамо због обавеза родитеља ђака“, истиче Недељковићева.

Деца ће у међувремену уживати у снегу и игри, да баш не забораве школу могли би да им помогну и родитељи.

Наставници поручују да је дан је довољно дуг и саветују да поред игре на снегу, деца ипак нешто и читају по свом избору, како би у континуитету били у додиру са књигом, а повратак школи од понедељка био што успешнији.

РТС