Ni ove godine upisne kvote na fakultetima nisu usklađene sa potrebama tržišta rada. Iako lekari i nastavnici čekaju godinama posao, hiljade brucoša i dalje se upisuju.

Školujemo kadrove koji neće moći da nađu posao

Oko 2.300 učitelja čeka posao, a u školama više od trećine nastavnika nema pun fond časova. U isto vreme, diplome učitelja se svake godine izdaju u Beogradu, Somboru, Užicu, Jagodini, Nišu…

Iako se godinama najavljuje usklađivanje obrazovanja sa potrebama tržišta rada, fakulteti su i ovog proleća samo “prepisali” upisne kvote od prošle godine, pišu „Večernje novosti“.

Najviše se školuje upravo onih koji su najbrojniji u evidenciji Nacionalne službe zapošljavanja.

Najdeficitarnija zanimanja su diplomirani farmaceuti, lekari specijalisti, veterinari i građevinski inženjeri sa posebnim licencama. Za njima uvek postoji tražnja.

Sa druge strane, u kategoriji onih koji najduže čekaju posao, između pet i deset godina, jesu poljoprivredni inženjeri, agroekonomisti, politikolozi, učitelji i profesori fizičkog.

“Na čekanju” je najviše diplomiranih pravnika i ekonomista, ali oni, u proseku, ne čekaju predugo zaposlenje. Nezaposlenih ekonomista, prema statistikama NSZ, ima 6.400, a pravnika 4.600. Ipak, samo državni fakulteti upišu svake godine skoro 4.000 brucoša na pravne i još oko 4.300 na ekonomske fakultete.

Posao veoma teško pronalaze mašinski inženjeri, kojih je nekoliko hiljada na evidenciji. Isto je i sa lekarima opšte prakse. Veliki je suficit i svih vrsta nastavnika.

Posao čeka 2.300 lekara opšte prakse, a svake godine državni fakulteti upišu novih 1.300 studenata medicine. S druge strane, među najtraženijim kadrovima su lekari, ali specijalisti. Za njima je velika potreba u skoro svim gradovima Srbije, ali traže ih i poslodavci iz inostranstva.

(Izvor: Večernje novosti, Kamatica)