U školstvu, nezvanično, pojavilo se višak 80 nastavnika i profesora. Do petka direktori škola moraju da okončaju kadrovsko prekomponovanje
Foto N.Živanović Detalj iz jedne smederevske škole

SMEDEREVO – U smederevskim školama na, još uvek nezvaničnim spiskovima prekobrojnih, ima osamdesetak nastavnika i profesora, a tek polovina njih može da se nada da će držati časove od naredne nedelje. Za viškove se traži mesto među deficitarnim kadrom. Najmanje strahuju profesori jezika i matematičari, jer njih najviše traže.

Petak je dan D za bar polovinu prosvetnih radnika koji su se obreli na spisku tehnoloških viškova u osnovnim i srednjim školama.

Svoja imena među viškovima ovih dana zateklo 82-je nastavnika i profesora. Iako su liste prekobrojnih već trebalo da budu konačne, nadležni iz Školske uprave Požarevac dali su dodatnih nekoliko dana direktorima da usaglase liste nedostajućeg i viška nastavnog kadra.

Do petka direktori škola moraju da okončaju kadrovsko prekomponovanje. Nakon što pregledaju spiskove mogu da preuzmu radnike s odgovarajućom školskom spremom koji su ostali bez cele norme ili njenog dela, ukoliko im, naravno, fale.

POD BUNIM OKOM SINDIKATI budno prate racionalizaciju u školama. Jasminka Marić, predsednica sindikata „Nezavisnost“ za područje školske uprave Požarevac, kaže da su spiskovi još uvek samo cifre, a da stvarnost može biti i drugačija. Sindikalci u petak imaju sastanak posle kojeg će izneti svoj stav o ovome.

– Direktori trenutno međusobno nalaze rešenje za prekobrojne nastavnike i profesore. Očekujemo da nakon toga ne bude mnogo onih koji će ostati bez norme. Neki će, sigurno je, morati da rade u dve ili čak tri škole da bi imali maksimalnu normu. Neki će, nažalost, imati umanjen fond časova i manju zaradu, kaže Miša Ivković član Gradskog veća. On kaže da će pet učitelja koji su na listama viškova biće raspoređeni na rad u produžene boravke u školama.

Škole trenutno potražuju 44 nastavnika i profesora. Kada se uporede liste potreba i viškova, i kada škole međusobno razmene kadar, polovina prekobrojnih može biti na tankom ledu. Neki će platiti danak nagomilavanju kadrova. Prethodnih godina učionice su se neracionalno nastavnim kadrom, a bilo je sve manje đaka. Tako jedna srednja škola ima dva profesora istog predmeta koja dele 40 odsto norme, što znači da je jedan nepotrebno zaposlen.

Najmanje bi za posao trebalo da strahuju matematičari i profesori stranih jezika. Škole su navele da traže sedam profesora matematike, trinaest stranog jezika, i pet srpskog jezika i književnosti.

 

„Večernje novosti“