Beograd — Škola mora biti bezbedno okruženje za decu, da roditelji ne razmišljaju da im se nešto može desiti dok su u školi,kaže ministar prosvete i nauke Žarko Obradović

 

Žarko Obradović (Tanjug, arhiva)

On je dodao da postoje pojedinačni slučajevi nasilja koji se ne prijavljuju.

Obradović je kazao da će prva konkretna mera za sprečavanje nasilja u školama biti uvođenje SOS telefona za pomoć žrtvama vršnjačkog nasilja.

Zahvaljujući tome, roditelji dece koja trpe zlostavljanje imaće u svakom trenutku kome da se obrate i dobiju pravni savet ili psihološku podršku, rekao je Obradović u intervjuu „Presu“.

„Kad otvorimo taj telefon i obezbedimo jednog zaposlenog koji bi davao savete – uradite to, obratite se tom i tom, imate prosvetnu inspekciju, napišite takvu i takvu prijavu – to će apsolutno ubrzati proceduru“, rekao je ministar.

On je naveo da je školski sistem veliki i svaki slučaj je važan, medjutim važno je i kako sistem funkcioniše, navodeći da u Srbiji ima 900.000 đaka u 1.804 osnovne i srednje škole.

„Ja kad god dođem u neku sredinu uvek pitam da li ima nasilja u školama…“, rekao je on i naveo da „u mnogim sredinama to zvanično ne postoji“.

„Kad pitam đake, nastavnike, kad pogledam sadržaj javnih dokumenata koji postoje unutar škola, toga nema. Ali, svestan sam da se to dešava, a da se ne prijavljuje, ili da se, ako se prijavi, ne reaguje“, naveo je ministar prosvete.

On je kazao da postoji prosvetna inspekcija na nivou lokalne samouprave, čiji je zadatak da tragom neke vesti ili prijavljene informacije utvrdjuje odgovornost predmetnog nastavnika ili odgovornost direktora.

„O tome odlučuje školski odbor. Tek kada se školski odbor izjasni o određenoj stvari, primera radi za direktora, onda imamo mogućnost mi u sistemu da reagujemo“, rekao je ministar.

B-92